Siirry suoraan sisältöön

Eeva-Liisa Manner 100 vuotta -juhlamatinea vietetään Kierikissä

24.10.2021

Kierikki täyttyy runoudesta ja taide-esityksistä lokakuun viimeisenä sunnuntaina, kun keskuksessa järjestetään Eeva-Liisa Manner 100 vuotta -juhlamatinea. Tilaisuus on osa Eeva-Liisa Manner -seuran järjestämää valtakunnallista juhlavuotta, jonka suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio.

Matinean juhlaesitelmän Runoilija draamakirjailijana pitää yli-iiläinen Helsingin yliopiston dosentti Tuula Hökkä, joka on merkittävä Mannerin tuotannon tutkija ja nimikkoseuran perustaja. Hän on toimittanut myös Mannerin kootut runot Kirkas, hämärä, kirkas, josta on otettu uusintapainos tänä vuonna.

Tuula Hökän väitöskirjasta Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut kirjan Mullan kirjoitusta, auringon savua ja tänä syksynä häneltä ilmestyy kirja Mannerin näytelmistä ja kuunnelmista. Otteita Tuulan käsittelemistä teoksista lukee matineassa näyttelijä Jaana Kahra.

Eeva-Liisa Mannerin viisaudesta tilaisuudessa puhuu Oulun yliopiston tutkija ja kriitikko Jarkko Lauri. Mukana ohjelmassa ovat myös lausuja Sari Kokkonen ja oululainen lauluyhtye Pyrstötähdet, joka laulaa Mannerin runoihin sävellettyjä lauluja.

Leena Viitanen Kierikki ry:stä kertoo, että hänen mielestään on hienoa, kun tapahtuma järjestetään Oulussa ja nimenomaan Kierikissä.

”Juhlapuhujamme, Suomen johtava Manner-tutkija, Tuula Hökkä on Yli-Iistä kotoisin. Olen onnellinen, että Kierikki Ry päätti ryhtyä tilaisuuden pääjärjestäjäksi. Yhdistyksen tehtävä on tukea Kierikkikeskuksen toimintaa ja nykykulttuuri sopii sinne erittäin hyvin. Henkilökohtaisesti Manner on elämäni tärkein runoilija, jonka tuotannosta löytyy aina uutta jokaisella lukukerralla”.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuuden järjestävät Kierikki ry, Huutomerkki ry ja Kierikkikeskus.

Kierikkikeskuksen ovet avataan klo 12.30. Matinean osallistujat voivat tutustua Kierikin arkeologiseen näyttelyyn ja kivikauden kylään. Käsiohjelmaa/lippuja 10e voi ostaa ennakkoon käteisellä Galleria Harmajasta ja Aseman divarista Oulussa, Iin kirjastosta sekä Kaisun kahvilasta Yli-Iissä ja ovelta kortilla.

Eeva-Liisa Manner

- syntyi 5. joulukuuta 1921 Helsingissä, kuoli 7. heinäkuuta 1995 Tampereella

- oli suomalainen kirjailija, runoilija, kirjallisuuskriitikko ja suomentaja

- ura alkoi runokokoelmasta Mustaa ja punaista 1944

- läpimurtoteos Tämä matka 1956, jota on pidetty Suomen sodanjälkeisen modernismin uranuurtajana

- toimi myös kriitikkona ja kääntäjänä

-1997 alkaen Suomen Kirjailijaliitto on jakanut Eeva-Liisa Manner -runopalkintoa tunnustuksena ansioituneille runoilijoille

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Eeva-Liisa Manner 100 vuotta -juhlamatinea pidetään Kierikissä sunnuntaina 31. lokakuuta.

Lue myös

Lue lisää aiheesta