Siirry suoraan sisältöön

Darja Zaitsev Helsingistä siirtyy luotsaamaan Pohjoista valokuvakeskusta

21.1.2021

Jyväskylästä kotoisin oleva ja Helsingissä asuva Darja Zaitsev on valittu Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajaksi, pitkäaikaisen Alla Räisäsen jälkeen.

Kuraattorina ja koordinaattorina toiminut Darja Zaitsev aloittaa Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajana 1. helmikuuta. Zaitsevilla on vakuuttava kokemus niin kotimaisten kuin kansainvälisten projektien organisoinnista ja toteuttamisesta.

Valintaa helpotti myös se, että hänellä on laaja asiantuntijuus ja verkostot kansainväliseltä valokuvataiteen kentältä. Hän on kotoisin Jyväskylästä, asuu tällä hetkellä Helsingissä ja on opiskellut Rovaniemellä, Lapin yliopistossa. Zaitsev on koulutukseltaan kaksinkertainen taiteen maisteri, joista tuoreempi on Aalto-yliopiston CuMMA -koulutusohjelmasta.

Pohjoista arvostetaan

Viimeiset kaksi vuotta 2018–2020 Zaitsev on työskennellyt Valokuvataiteilijoiden liiton Valokuvagalleria Hippolyten näyttelykoordinaattorina.

”Valtakunnallinen kiinnostus toiminnanjohtajan paikkaa kohtaan kertoo Pohjoisen valokuvakeskuksen pitkäjänteisestä työstä valokuvataiteen kentällä, jonka myötä valokuvakeskus on saavuttanut arvostetun positionsa visuaalisen taiteen alalla”, iloitaan keskuksesta.

Pohjoisen Valokuvakeskuksen hallitus valitsi toiminnanjohtaja Alla Räisäselle seuraajan kokouksessaan 18. tammikuuta. Räisänen työskenteli Pohjoisen Valokuvakeskuksen toiminnanjohtajana 22 vuotta. Hän aloitti vuodenvaihteessa Taiteen edistämiskeskuksen määräaikaisena erityisasiantuntijana.

Oulun kaupunki rahoittaa

Pohjoinen valokuvakeskus toimii valokuvataiteen edistäjänä ja asiantuntijana Pohjois-Suomessa ja Barentsin alueella. Toimintaan kuuluvat kotimaiset ja kansainväliset valokuvataiteen näyttelyt ja hankkeet.

Lisäksi Pohjoinen valokuvakeskus tarjoaa maksutonta asiantuntija-apua valokuvataiteen parissa toimiville ja ylläpitää valokuvataiteen kirjastoa. Galleriatilat, toimisto ja kirjasto sijaitsevat Oulun keskustassa kulttuuritalo Valveella.

Pohjoinen valokuvakeskus ry:llä on yhteistyösopimus Oulun kaupungin kanssa. Valokuvakeskuksen toimintaa rahoittaa Oulun kaupungin ohella Taiteen edistämiskeskus. Rahoitusta haetaan vuosittain myös eri säätiöltä ja rahastoilta. Ennen Alla Räisästä Pohjoisen Valokuvakeskuksen toiminnanjohtajana toimi Pirkko Siitari.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pohjoisen valokuvakeskuksen uusi toiminnanjohtaja Darja Zaitsev on syntynyt vuonna 1987, samana vuonna jolloin itse keskuskin on perustettu. Kuva: Santeri Happonen

Lue myös

Lue lisää aiheesta