Siirry suoraan sisältöön

Dammisaaren Rapumaja Hupisaarilla julistettiin pörriäisystävälliseksi alueeksi

6.5.2021

Hupisaarilla sijaitsee tästä eteenpäin pörriäisystävällinen alue. Dodo ry julisti keskiviikkona Dammisaaren Rapumajan alueen erityiseen suojeluun, ja haastaa muutkin perustamaan lisää pörriäisystävällisiä alueita.

Dammisaaren Rapumaja on Dodo ry:n organisoima, kaikkien yhteinen toimintapaikka Oulun Hupisaarten kupeessa.

Pörriäisystävällisen kampanjan tavoitteena on muokata alueiden kasvillisuutta siten, että pörriäiset eli pölyttäjähyönteiset pölyttävät näillä alueilla sekä viljelmät että luonnonkasvit.

”Lähdimme tähän kampanjaan saadaksemme huomiota pörriäisille, innostaaksemme ihmiset auttamaan pölyttäjiä”, kertoo Dammisaaren Rapumajan tuottaja Harri Kononen.

Rapumajan taka-alueella on jo luonnonkukkien niitty ja pölyttäjäystävälliset kasvit ovat mukana viljelyssuunnitelmissa vuosittain. Kasvit tarjoavat hyönteisille sekä pesäpaikkoja että ravintoa.

Dammisaaren Rapumaja sijaitsee pienen kosken rannalla.

Dodo Ry toivottaa kaikki tervetulleiksi kampanjaan.

”Osallistujat voivat tulostaa Dodo Ry:n Facebook sivuilta löytyvän tiedoston ja sijoittaa tulosteen näkyvälle paikalle omalle toiminta-alueelleen. Tiedostosta voi myös ilmaiseksi teettää vanerisen kyltin Oulun kaupungin BusinessAseman FabLabissa. Kampanjan tiedosto on valmiina laserleikkuria varten ja FabLabin henkilökunta auttaa tulostamaan kyltin”, ohjeistaa Kononen.

”Kampanjaan osallistuvia kannustamme ottamaan kyltistä ja toiminta-alueestaan kuvan ja julkaisemaan sen hästäkillä #pörriäisystävällinen”, hän lisää.

Pörriäiset kaipaavat ravintoa

Pörriäinen tarvitsee elääkseen uusia yksi- ja monivuotisten puiden, pensaiden, kukkien ja yrttien täyttämiä monimuotoisia alueita, joissa hyönteisille riittää ravintoa keväästä syksyyn.

Kevätravintokasveja ovat vaikkapa narsissit, paju, tuomi ja pihlaja sekä monivuotiset lehtokasvit. Kesäkukkijoista toimivat esimerkiksi luumu, omena sekä apilat, ja syksyllä pörriäiset pitävät myös mehitähdestä, rantakukasta ja auringonkukasta.

Pitämällä alueen maasto sopivan risuisena, tekemällä kivikasoja, jättämällä ja tuomalla sinne lahoja puunrunkoja sekä rakentamalla hyönteishotelleja luodaan pölyttäjille sopivia koloja pesäpaikoiksi.

Huoli pörriäisistä on aiheellinen

Pörriäiset, kukkakärpäset ja kovakuoriaiset pölyttävät merkittävän osan käyttämästämme ravinnosta, jopa 75 prosenttia viljelykasveista. Syynä hyönteiskatoon ovat muun muassa ilmastonmuutos, torjunta-aineet, elinalueiden katoaminen, saastuminen ja vieraslajit.

Paikallisesti peräti 40 prosenttia kimalais- ja mehiläislajeista on kuolemassa sukupuuttoon. Suomessa hyönteislajit hyötyvät yhä pitenevistä kasvukausista, mutta silti niittyjen ja ketojen väheneminen uhkaa tätä kehitystä. Nimenomaan tästä syystä Dodo Ry haastaa kaikki mukaan pörriäisystävälliseen kampanjaan.

Yksityiskohta Heikki Länkisen teoksesta Koivun herraonni, joka  on toteutettu osana Anna Koivukankaan ja kumppaneiden Juuriyhteys-teosta.

Lisätietoja yhdistyksestä ja pörriäishaasteesta löytyy tästä linkistä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Dodo ry:n viljelykoordinaattori Marja Miettinen ja Dammisaaren Rapumajan tuottaja Harri Kononen kiinnittävät Rapumajan kampanjakylttiä. Kuvat: Juha Näppä

Lue myös

Lue lisää aiheesta