Siirry suoraan sisältöön

Byströmin Ohjaamossa juhlittiin 10-vuotistaivalta

20.10.2021

Byströmin Ohjaamon 10-vuotispäivää vietettiin Hallituskadulla tiistaina 19. lokakuuta. Juhlaan kuuluivat juhlapuhe, paneelikeskustelu ja lauluesitys sekä Byströmin Ohjaamon toiminnan esittelyä erilaisilla toiminnallisilla pisteillä. Byströmin Ohjaamo tarjoaa yksilöllistä ohjausta nuorille matalalla kynnyksellä. Se myös yhdistää useita palveluita saman katon alle.

Oulun Hallituskadun varrella sijaitsevan Byströmin Ohjaamon 10-vuotisjuhlapäivää vietettiin tiistaina 19. lokakuuta. Byströmin Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelukeskus alle 30-vuotiaille. Asiakasaulaan pääsee pyörätuolilla sisäpihan sisäänkäynnin kautta. Byströmin Ohjaamoon saapuva nuori saa henkilökohtaista ohjausta, neuvontaa ja tukea.

Kun nuori saapuu Byströmin Ohjaamoon, hänet kohdataan ja kuullaan, miksi nuori on tullut asioimaan Byströmille. Nuoren asiaa lähdetään viemään eteenpäin yhdessä. Tarvittaessa nuoren ympärille kootaan tarvittava verkosto eri toimijoista.

Byströmin Ohjaamon 10-vuotisjuhlan ohjelma alkoi puolenpäivän aikaan, jolloin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen piti juhlapuheen. Tässä puheessa hän kertoi arvostavansa työtä, jota Byströmin Ohjaamossa tehdään.

Juhla jatkui paneelikeskustelulla, johon osallistuivat Iida Piira, Karri Aaltonen, Tommi Kotala ja Susanna Kemi. Paneelikeskustelun puheenjohtajina olivat ohjaajat Simo Kivari ja Henna Sainio. Paneelikeskustelun osanottajat kiittivät Byströmin Ohjaamoa siitä, että kuinka he ovat saaneet siellä yksilöllistä palvelua työllistymis- ja opiskelusuunnitelmien laatimisessa.

Reetta Kilponen lauloi Byströmin Ohjaamon 10-vuotisjuhlassa.

Paneelikeskustelun jälkeen oli musiikkiesitys. Yleisö sai kuulla Reetta Kilposen laulavan.

Pelifarmi opettaa nuoria pelialalle

Byströmin Ohjaamossa on mahdollista käyttää internettiä ja tulostaa. Kyseisessä paikassa on myös monia eri työtiloja. Yhdessä huoneessa herättää huomiota se, että siellä on useita tietokoneita. Tämä huone on Byströmin media- ja pelitila. Siellä kokoontuu Pelifarmi-ryhmä, jossa toimii ohjaaja mukaan lukien kahdeksan henkilöä. Pelifarmilla ohjaajana toimii pelialan yrittäjänä Ville Helttunen.

”Olen pari vuotta ollut tässä ohjaajana ja tässä Pelifarmilla opetan nuoria pelialan pariin. Hyvin monialaisesti otetaan nuoria mukaan, niin graafikkoja, koodareita, pelisuunnittelijoita, äänisuunnittelijoita, kaikkea mitä pelinkehittämiseen tarvitaan”, Helttunen kertoo.

Ville Helttunen toimii ohjaajana Byströmin Ohjaamon Pelifarmilla.

Pelifarmilla opetellaan kehittämään pelejä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan kautta. Helttusen mukaan ryhmäkoko voi olla Pelifarmilla enimmillään kymmenen henkilöä.

”Tarkoitus meillä on saada julkaisuvalmiita nettipelejä aikaiseksi, jotta nuoret voisivat pelejä näyttää, kun he hakevat töihin pelialalle tai pelialan koulutukseen”, hän kertoo.

Eri palvelut saman katon alla

Koordinaattori Saija Ukkola esitteli Byströmin Ohjaamoa 10-vuotisjuhlan aikana. Hänen mukaansa palvelun idea on siinä, että useat nuoria auttavat henkilöt ovat saman katon alla. Byströmin Ohjaamossa on työntekijöitä monesta eri organisaatiosta. Nämä ovat Oulun kaupungin nuorisopalvelut, työllisyyspalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sosiaalipalvelut sekä TE-palvelut, KELA ja OSAO. Lisäksi yhteistyötä tehdään useiden muiden toimijoiden kanssa. Nuorisopalvelut koordinoivat toimintaa.

Ukkolan mukaan alle 30-vuotiaat voivat tulla Byströmin Ohjaamoon ohjattuna muusta palvelusta, oman ajanvarauksen kautta, mutta Byströmin Ohjaamoon voi tulla myös ilman ajanvarausta.

”Suosituimmat aiheet täällä ovat työllistyminen, opintoihin pääseminen ja sen oman polun löytäminen ja jos jotakin muutosta haluaa elämäntilanteeseen”, hän kertoo.

Kun nuori saapuu Byströmin Ohjaamoon ilman ajanvarausta, tietopalveluohjaajat ovat ensimmäiset henkilöt, jotka hän kohtaa. He kartoittavat nuoren tilannetta ja ohjaavat hänet eteenpäin. Jos Byströmin Ohjaamoon saapunut nuori ei löydä tarvitsemaansa apua Ohjaamosta, sieltä voidaan Ukkolan mukaan ohjata nuori oikeaan paikkaan. Byströmin Ohjaamolla on tiiviit yhteistyöverkostot henkilöiden kanssa, jotka työskentelevät nuorten parissa.

Kun Byströmin Ohjaamo aloitti toimintansa 10 vuotta sitten, sen nimi oli Byströmin nuorten palvelut. Valtakunnallinen ohjaamotoiminta aloitettiin vuonna 2014, jolloin Byströmin nuorten palvelut oli yhtenä mallina toiminalle. Koronapandemian takia Byströmin Ohjaamossa oli kahden kuukauden koronasulku, mutta sieltä sai neuvontaa puhelimitse ja verkkopalveluiden kautta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koordinaattori Saija Ukkola esitteli Byströmin Ohjaamoa 10-vuotisjuhlan aikana. Kuvat: Kari Arontie

Lue myös

Lue lisää aiheesta