Siirry suoraan sisältöön

BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula: Käyttäkää paikallisia tuotteita ja palveluja

17.4.2020

BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursulan mukaan Oulun yrityksistä noin kolmannes on todella haastavassa tilanteessa koronaepidemian vuoksi.

”Hotellit ovat yhtä lukuun ottamatta kiinni, ravintoloista pieni osa myy ulos, logistiikkayritysten liikevaihdosta on kadonnut jopa sata prosenttia”, Ala-Mursula luettelee.

Isolla osalla yrityksistä menee ihan hyvin, mutta niitäkin koronakriisi koskee.

Uusien kauppojen saaminen on hankalaa, kun ei pysty tapaamaan asiakkaita eikä viemään tuotteita asiakkaille.

Pankkisektori on Suomessa hyvässä kunnossa ja sen ansiosta rakennuspalikoita kriisistä selviämiseen on olemassa. Juha Ala-Mursulan mukaan hallituksen tukipaketit yrityksille auttavat, mutta kaikki yritykset eivät pääse niistä osallisiksi. Jos yrityksellä on ollut haasteita tai ne ovat investoineet hiljattain ja tunnusluvut ovat miinuksella, eivät ehdot mahdollista sille tukia.  

”Kahden tuhannen euron tuki yksinyrittäjille, johon liittyviä hakemuksia saimme ensimmäisenä päivänä 404 kappaletta, on verrattain pieni. ELY:n ja Business Finlandin tuet isommille yrityksille ovat kooltaan suurempia, mutta tuet ylipäätään kattavat noin 10–15 prosenttia todellisesta tarpeesta”, Ala-Mursula arvioi.

Kaupunki tukee yrityksiä

Oulun kaupunki tukee omalta osaltaan yrityksiä tiukassa tilanteessa. Vuokria ei peritä kaupungin vuokralaisina olevilta yrityksiltä, joiden liiketoiminta on loppunut hallituksen päätösten vuoksi. Vuokrien maksamiseen on myös tarjolla maksuaikaa. Kaupungin ostolaskujen maksuaikoja on lyhennetty ja vastaavasti kaupungin lähettämien laskujen maksuaikoja on pidennetty.

Oulun kaupunki on aloittanut Meidän Oulu -markkinointikampanjan, jolla kannustetaan suosimaan paikallisia yrityksiä.  Lisäksi BusinessOulu tukee, neuvoo ja kouluttaa.

”Yli 70 yritystä lähti mukaan perustamaan verkkokaupan BusinessOulun ohjauksessa. Yli 700 yritystä on ollut muuten yhteydessä viimeisen kahden viikon aikana ja niille tarjoamme neuvontaa digitaalisesti.”

Kriisin jälkeen Oululla on Juha Ala-Mursulan mukaan hyvät mahdollisuudet nousta jaloilleen.

”Digitaalisella puolella tapahtuu koko ajan uutta ja uusia keksintöjä tulossa. Paljon puhuttaneelle suojainpuolelle on myös tulossa uutta ja siitä saadaan uutisia piankin”, Ala-Mursula paljastaa.

Innovaatioputki on kunnossa

Oululla on pitkä historia radioteknologian huipulla. Ala-Mursula luottaa siihen, että 5G/6G-puolella ”propellipäät” keksivät edelleen hienoja tuotteita ja palveluita.

”Kestää hetken, ennen kuin ne ovat markkinoilla, mutta ei tämä innovaatioputki Oulusta loppunut ole”, Ala-Mursula vakuuttaa.

Uutena, hieman yllättävänäkin toimialana on viime vuosina noussut autoklusteri. Oulussa on jo yli 40 yritystä, jotka kehittävät ja myyvät autoihin liittyviä teknologioita.

”Auto on paljon muutakin ajoneuvo. Koko matkaketju digitalisoituu kovaa vauhtia ja se on iso juttu myös Oululle lähivuosina. Meistä voisi tulla paikka, jossa pilotoidaan esimerkiksi itseohjautuvia autoja ja myös muita henkilökuljettimia. Suomen paras pyörätieverkostokin auttaa meitä tässä”, Ala-Mursula huomauttaa.

Lahjakortit jo nyt pukinkonttiin

BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula on itse aktiivinen pyöräilijä niin kaupungissa kuin maastossa. Koronakriisin aikana hän pitää vireydestään huolta myös metsätöillä.

”Iinatin pyöräparkki on hieno paikka, jonka mahtavissa mäissä reidet saavat mukavasti liikettä. Matkustelu on vähempänä, mutta Oulussakin on paljon hienoja paikkoja, joissa kierrellä. Lisäksi minulla on tuolla itäpuolella Oulua pieni puuhamaa, jossa hoidan metsää.”

Juha Ala-Mursula uskoo, että koronakriisistäkin selvitään.

”Meidän pitää nyt pystyä auttamaan niitä, joita kriisi eniten koskee. Raha pitäisi saada liikkumaan paikallistaloudessa. Toivon, että ne jotka kykenevät, käyttäjät paikallisia palveluita ja tuotteita. Esimerkiksi lahjakortit pukinkonttiin voi ostaa jo nyt”, Juha Ala-Mursula kehottaa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös