Siirry suoraan sisältöön

Botnia-palkinnosta kisaa jälleen mielenkiintoinen ja korkeatasoinen kirjailijoiden joukko

7.9.2021

Viidettä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on nimetty. Mukana on useita aiemmin jo palkittuja kirjailijoita sekä yksi jo edesmennyt.

Kattaus on edellisvuosien tapaan laaja, joukossa on runoilijoita, prosaisteja ja tietokirjailijoita. ”Kattausta voisi luonnehtia myös tummaksi, sillä useammassa tämän vuoden Botnia-ehdokkaassa on vakava, jopa synkkä vire”, todetaan kilpailun järjestävästä Oulun kirjailijaseurasta.

Raati kuvailee Botnia-palkinnosta kilpailevan kirjallisuuden tasoa poikkeuksellisen korkeaksi, ja ehdokkaiden valinta on ollut vielä tavallistakin haastavampi tehtävä. Sääntöjen mukaan loppusuoralle pääsee vain kahdeksan finalistia.

Ehdokkaat ovat: Hanna Hauru: Viimeinen vuosi. Like 2021, Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Sinä yönä tuli talvi, WSOY 2021, Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa, WSOY 2020, Pirkko Lastikka: Aallokkokivi, Basam Books 2021, Mikko Moilanen: Kohtalona mestauslava, Kuolemanrangaistus Suomessa 1500-1825, Docendo 2021, Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut, Hulluuden historia Suomessa, Gaudeamus 2020, Jenni Räinä: Kulkijat, Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla, Like 2021 sekä Pauli Tapio: Tyhjä, suuri ja öinen, Valituksia, Poesia 2021.  Heistä ensimmäisenä mainittu Hanna Hauru menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana viime kesänä.

Voittaja selviää lokakuussa

10 000 euron arvoista Botnia-palkintoa voi tavoitella minkä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Lisäksi kielirajausta ei ole ja riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä.

Kilpailun ehdot täyttäviä teoksia oli tänä vuonna yli 80, joten raati sai ruodittavakseen valtavan määrän proosaa, lyriikkaa, tietokirjoja ja elämäkertoja, lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä sarjakuvia.

Raadissa istuvat kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho, toimittaja Pia Kaitasuo, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, pastori Juha Vähäkangas, kirjabloggaaja Simo Sahlman, dramaturgi Jukka Heinänen sekä kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Jyrki Korpua.

Botnia-voittaja nimetään lokakuun lopulla. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Booky.fi ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Oulun kirjailijaseura on Oulun alueen ammattikirjailijoiden edunvalvonta- ja tukijärjestö. Sen tarkoituksen on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia, rakentaa kirjailijoiden yhteisöä ja ajaa alueella toimivien etuja.

Kirjailijat ovat tavattavissa ja heidät kukitetaan lauantaina 11. syyskuuta kello 13 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Tilaisuus on osa Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtumaa. Tilaisuus on myös katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Lisätietoja Oulun kirjailijaseurasta löytyy tästä osoitteesta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Botnia-palkinnon saaja selviää lokakuun lopulla. Kuva: Mostphotos

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta