Siirry suoraan sisältöön

Botnia-palkinnon raatiin tunnettuja kirjallisuusvaikuttajia – kalaliike Hätälä vuoden 2023 lahjoittaja

13.12.2022

Oulussa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon raatiin on valittu uusia jäseniä. Kilpailun sääntöjen mukaan vähintään yksi raatilainen vaihtuu vuosittain, mutta vuoden 2023 raatiin uusia jäseniä valittiin peräti kolme, Hanna Jarva, Sirpa Kähkönen ja Aleksis Salusjärvi.

Yhteensä Botnia-raadissa on seitsemän jäsentä, kuten aiempinakin vuosina. Raadin puheenjohtajana jatkaa tutkija Satu Koho. Uusista jäsenistä kirjailija Sirpa Kähkönen on Suomen Kirjailijaliiton entinen puheenjohtaja, oppikirjailija Aleksis Salusjärvi on toiminut muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-raadin puheenjohtajana ja Hanna Jarva on Oulun kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja.

Lisäksi vuoden 2023 palkinnon kolmas lahjoittaja on valittu. Tänä vuonna 15 000 euroon nousseen palkintosumman vakiolahjoittajat ovat tasaosuuksin Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.

Kolmas, vuosittain vaihtuva lahjoittaja edustaa oululaista liike-elämää, ja tulevana vuonna tämän vastuun ottaa perinteikäs, 85-vuotias kalaliike Hätälä Oy.

Kaikki lajit käyvät

Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä.

”Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään. Ja tiesitkö: Botnia on arvoltaan suurin suomalainen kirjallisuuspalkinto, joka voidaan myöntää sarjakuvalle”, muistutetaan Oulun kirjailijaseurasta.

Vuonna 2023 Botnia-raatiin kuuluvat journalismin yliopettaja Satu Koho, toimittaja Pia Kaitasuo, kirjastonhoitaja Hanna Jarva, kirjallisuuskriitikko ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi, kirjailija Sirpa Kähkönen, kirjabloggaaja Simo Sahlman sekä kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Hanna Jarva (vas.) ja kirjailija Sirpa Kähkönen kuuluvat Botnia-raadin uusiin jäseniin. Kuvat: Sanna Krook & Tommi Tuomi

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta