Siirry suoraan sisältöön

Avoin nykytaidehaku Oulun taidemuseoon avautuu pohjoissuomalaisille taiteilijoille

14.10.2020

Huomenna torstaina 15. lokakuuta käynnistyy Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn haku pohjoissuomalaisille taiteilijoille. Aihe on vapaa ja pelkät ideatkin otetaan lukuun.

Lumipalloefekti 2021 on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka on tarkoitus avautua lokakuussa 2021 Oulun taidemuseossa. Nyt Oulun taidemuseo järjestää näyttelyyn avoimen haun taiteilijoille.  Haku on avoinna tämän vuoden loppuun.

”Tässä on taustalla kiertävän aluetaidenäyttelyiden aluebiennaali, joka aloitti vuonna 2012. Tarkoituksena on tehdä yhteistyötä pohjoisten taidemuseoiden ja nykytaiteilijoiden kanssa”, kertoo Oulun aluetaidemuseotutkija Tuuli Kerätär.

”Hyvin harvoin taidemuseoilla järjestetään avoimia hakuja nykytaiteilijoille”, hän lisää.

Lumipalloefekti-nimi viittaa myös haun rajaamattomuuteen.

”Nimellä on haluttu viitata myös siihen, että se leviäisi mahdollisimman laajalle. Nykytaiteessa ei muutenkaan enää ole varsinaisesti genrerajoja. Ainoa pieni rajaus on siinä, että Oulun taidemuseon ensimmäinen kerros, johon näyttely tulisi, on suuri ja laaja tila. Eli toteutettavan näyttelyn tulisi täyttää se”, sanoo Kerätär.

Myös verkko otetaan huomioon

Taiteilijavalinnoista vastaa taiteilija-kuraattori Pauliina Leikas. Näyttelytilana on siis Oulun taidemuseon  ensimmäisen kerroksen näyttelytilat, ja teoksia voidaan esittää myös verkkonäyttelyssä. Valinnoissa annetaan painoarvoa tilallisille sekä verkkoon hyvin soveltuville teosmuodoille.

Myös teosideoilla voi hakea mukaan, jolloin lisätään ideaa tukevia kuvia sekä sanallinen selvitys teosluonnoksesta. Video- ja ääniteokset lisätään linkittämällä. Hakukelpoisia ovat Pohjois-Suomessa asuvat ja työskentelevät taiteilijat. Alueeseen katsotaan kuuluvan Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat. Teosten tulee olla enintään kaksi vuotta vanhoja, vuosien 2018–2020 välisenä aikana valmistuneita.

Kiertävää aluetaidenäyttelyä ovat toteuttaneet vuodesta 2012 alkaen yhteistyönä Rovaniemen, Aineen, Kemin ja Oulun taidemuseo.

Haku on avoinna 15.10–30.12.2020. Lisätietoja: aluetaidemuseotutkija Tuuli Kerätär, 044 703 7456, tuuli.keratar@ouka.fi

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun taidemuseo toteuttaa Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn, johon nyt haetaan nykytaidetta.

Lue myös

Lue lisää aiheesta