Siirry suoraan sisältöön

Auringonlaskun Akseli – Mun Oulu kiersi mukana kirjastoauton viimeisellä reitillä

18.3.2021

Kirjastoauto lähestyy pysäkkiä talvista kylätietä pitkin Haukiputaan Halosenniemessä. Tottuneesti kuljettaja Jani Matinaho kääntää auton kapeassa risteyksessä ja peruuttaa levikkeelle, joka on kyläläisten toiveesta tehty varta vasten kirjastoauto Akselille. Ensimmäiset asiakkaat saapuvat paikalle heti kun moottori sammuu. Tämä on viimeinen kerta, kun Akseli parkkeeraa tälle pysäkille.

Oulun kaupungin ja Iin yhteinen kirjastoauto Akseli ajoi viimeisen reittinsä perjantaina 5. maaliskuuta. Oulun puolella Akseli on pysähtynyt yhteensä 21 pysäkillä ja tarjonnut kirjaston palveluja myös heille, jotka eivät asu kirjastojen läheisyydessä. Asiakkaita Oulun kirjastautoissa on ollut vuosittain noin 60 000. Kirjastoautopalvelun järjestämisestä vastaa Oulun kaupunginkirjasto.

Lähitalossa asuva Eija Ollila on kirjastoauton vakioasiakkaita.

”Käyn lainaamassa ja palauttamassa kirjoja sekä lehtiä aina kun auto käy täällä.”

Eija Ollilan kassi on yleensä täyttynyt kirjastokäynnin jälkeen.

Ollila kertoo asioivansa kirjastossa muutenkin usein, joten reitin loppuminen ei hänelle onneksi tarkoita lainaamisen loppumista.

”En tee varauspyyntöjä etukäteen vaan tykkään käydä katsomassa mitä aineistoa kulloinkin tarjolla on.” Nytkin Ollila lähtee kotia kohti täyden kirjakassin kanssa.

Kuntien säästöpaineet lopettamisen taustalla

Ensimmäinen kirjastoauto Akseli aloitti toimintansa Iin, Kuivaniemen ja Yli-Iin kuntien yhteisenä palveluna toukokuussa 1991. Tänä vuonna kirjastoauto olisi viettänyt 30-vuotisjuhliaan. Akseli olisi vaatinut jo uudistamista ja kuntien säästöpaineiden vuoksi Ii:n kunta on irtisanonut Akselin palvelut. Kirjastoauton uusimisen vaatima investointi olisi ollut Akselin lainamääriin nähden kallis.

Kirjastoauto Akselin kyydissä on matkannut yhteensä yli 5000 kirjaa, lehteä, musiikkia ja elokuvia. Lainaajia ja palauttajia on riittänyt viikoittain lähes jokaiselle reitin pysäkille.  Viimeisten viikkojen aikana toiminnan loppuminen on näkynyt lainaajamäärissä.

”Lainoja ei ole enää samaan tahtiin haettu, koska niitä ei pysty enää autolle palauttamaan”, kertoo Jani Matinaho.

”Monet vakioasiakkaat ovat tulee viimeisellä kerralla ainoastaan kiittämään ja hyvästelemään, mutta uusia lainoja ei mukaan ole enää lähtenyt”, kertoo Matinaho.

Toimettomaksi Akseli ei tulevaisuudessa jää. Se huutokaupataan eteenpäin uusille käyttäjille ja ajokilometrejä on toivottavasti vielä edessäpäin.

Teuvo ja Onneli jatkavat kiertämistään

Oulussa vuonna 1975 alkanut kirjastoautotoiminta jatkuu kahden auton voimin. Teuvo ja Onneli kiertävät edelleen kymmenillä pysäkeillä viikoittain. Autot kulkevat siellä, missä kirjastoja ei ole, kuten kaupungin uusilla asuinalueilla.

Vuonna 2005 hankittu Teuvo käy päivisin kouluilla ja kiertää iltaisin katupysäkkejä, mukanaan 3500 kirjaa sekä lisäksi lehtiä, äänikirjoja ja lastenmusiikkia.

Onneli otettiin käyttöön vuonna 2012. Sen toiminta on suunnattu päivähoidossa oleville lapsille, ikääntyneille ja erityisryhmille, kuten pyörätuoliasiakkaille. Onnelilla ei ole vakituista aikataulua vaan se kiertää yhteensä yli sadalla pysäkillä tarpeen mukaan.

Asioidessasi kirjastoautossa:

- ota huomioon muut asiakkaat ja henkilökunta
- noudata turvavälejä
- muista hyvä käsihygienia
- suosittelemme kasvomaskin käyttöä
- asioi ripeästi
- noudata kirjastoautossa annettuja ohjeita

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Akselin kierrokset kirjaston palveluksessa ovat päättyneet. Uusi elämä koittaa huutokaupan jälkeen jossain toisaalla. Kuvat: Heini Harju-Könnö

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta