Siirry suoraan sisältöön

Asuntomessutoimiston tiimi työskentelee nyt Hartaanselänrannan kaavoituksen ja vanhojen rakennusten parissa

18.5.2021

Asuntomessut nähdään Oulun Hartaanselänrannassa vuonna 2025. Hanketta vie eteenpäin nelihenkinen asuntomessutoimisto, joka työskentelee Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen kaavoituksen yhteydessä. Mutta ketä asuntomessutoimistosta löytyy ja minkälaisten asioiden kanssa tiimi painii juuri nyt? Siitä Mun Oululle kertoo projektikoordinaattori Mari Karjalainen. Hän muistuttaa myös, että alueen suunnittelusta järjestetään yleisölle lähiviikkoina esittely- ja keskustelutilaisuuksia, joihin voi osallistua helposti etänä.

Asuntomessutoimiston työn huipennus häämöttää vuodessa 2025, mutta töitä on tehty tiiviisti jo pidempään – koronavuonna tietysti etäyhteyksin.

Hanketta vetää Oulussa projektipäällikkö Ritva Kuusisto ja projektikoordinaattorina toimii monia lankoja käsissään pitelevä Mari Karjalainen. Messuarkkitehti Eini Vasu vastaa alueen parhaillaan käynnissä olevasta kaavoituksesta ja tiimin teknisenä asiantuntijana työskentelee Pertti Wirkkala.

Tiimin työpöydällä ovat parhaillaan Hartaanselänrannan kaavoitus sekä vanhojen rakennusten kohtalo. Kesän mittaan kokonaisuuteen halutaan mukaan myös yrityksiä.

Toukokuussa keskustellaan asemakaavaluonnoksesta ja kuullaan vanhojen talojen tarinoita

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi Hartaanselänrannan valmiin yleissuunnitelman ja sen pohjalta laaditun asemakaavaluonnoksen huhtikuussa.

”Yleissuunnitelma toimii kaavoituksen perustana”, avaa Mari Karjalainen.

”Asemakaavaluonnos on nyt nähtävillä julkisesti ja siihen liittyen on tulossa keskustelutilaisuuksia kuntalaisille torstaina 20. toukokuuta sekä 27. toukokuuta. Tilaisuuksissa pääsee kuulemaan suunnitelmasta ja antamaan meille palautetta”, kertoo Karjalainen.

Etänä järjestettäviin esittely- ja keskustelutilaisuuksiin on myös helppo osallistua, sillä ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja mukaan pääsee Teams-linkin kautta.

Tulevan torstain tilaisuudessa esitellään asemakaavaluonnosta ja reilun viikon päästä torstaina 27. toukokuuta keskustellaan vanhoista rakennuksista, joita Hartaanselänrannan alueella on tällä hetkellä.

Vanhoja rakennuksia Hartaanselänrannan alueella.
Kaupungin Varikko, Villa Lipporanta, Talo Store ja Meriheinän päiväkoti. Kuvat:  Asuntomessujen uutiskirje / Rakennushistoriaselvitys, Sipark Oy 2016.

”Sieltä löytyy esimerkiksi vanhan varikon punatiiliset rakennukset. Varikon korjaamo on alue, joka haluttaisiin säästä ja tuoda sinne palveluja, kuten kulttuuritoimintaa tai liikuntatoimintaa”, kertoo Karjalainen.

Alueelta löytyy myös huviloita ja Tuiran puolella sijaitseva, 1930-luvulla rakennettu Uiton talo, joka on aikoinaan toiminut Tukkisaaressa työskentelevien uittomiesten majoitustilana.

”Nämä kaikki, kuten Uiton talo, varikon vieressä sijaitseva Villa Lipporanta, alueen vanhin talo Store sekä vanhaa kasvillisuutta sisältävä Lundmanin pihapiiri halutaan säilyttää ja löytää näille alueille toimintaa”, kertoo Karjalainen.

Yötunnelmia tulevalla Hartaanselänrannan Varikon aukiolla. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto MUUAN Oy

Toukokuun 27. päivän keskustelutilaisuudessa esitellään kohteista tehtyjä rakennushistoriaselvityksiä, joiden kautta pääsee tutustumaan samalla koko alueen historiaan.

Asuntomessutoimiston harjoittelija Katariina Vuori kerää myös parhaillaan alueeseen liittyviä tarinoita. Jos haluat jakaa muistojasi tai tietoa alueen menneisyydestä, lisätietoja löydät osoitteesta: https://www.ouka.fi/oulu/hartaanselanranta/muistot

Kesäkuussa teemaa jatketaan vielä tilaisuudessa, jossa esitellään rakennusten kuntotutkimuksia.

”Kesäkuun tilaisuuteen on tarkoitus saada mukaan myös yrityksiä ja yksityisiä tahoja, jotka ovat kiinnostuneita vanhojen rakennusta korjaamisesta ja käyttöönotosta”, Karjalainen kertoo.

Hartaanselänrantaan halutaan monipuoliset palvelut

Hartaanselänrannan asemakaavaluonnos on nähtävillä 28. toukokuuta saakka. Sen jälkeen Asuntomessutoimiston tarkoituksena on osallistaa yrityksiä ja rakennusliikkeitä alueen suunnitteluun. Tavoitteena on, että Hartaanselänrannan alueelle rakentuisi asumisen ohella myös monipuolista palvelutoimintaa.

”Aluehan on tuollaisenaankin hieno ja kaikki rannat – sekä rannalla kulkeva kävely- ja pyörätie - on tarkoitus jättää yhteiseen käyttöön. Niitä ei rakenneta yksityiseksi alueeksi.”

”Mutta paikka on myös todella luonnonläheinen ja ainutlaatuinen. Haluaisimme mahdollistaa siihen virkistyspalveluita, kuten vaikkapa veneiden, potkulautojen tai muiden liikkumisvälineiden vuokrausta, jotka toisivat alueelle elämää ja yhteisöllisyyttä”, Karjalainen visioi.

Alueelle on laadittu kaupallinen selvitys ja todettu tarve ainakin päivittäistavarakaupalle, sekä myös muille pienille kivijalkapalveluille.

”Palveluiden sisällöt toki ovat tässä vaiheessa vasta suunnitelmia. Nyt tehdyssä yleissuunnitelmassa ja asemakaavassa painopiste ovat maankäytössä ja suunnittelussa. Palveluille on mahdollistettu alueelle tiloja ja sisällöt nähdään tulevaisuudessa”, selventää Karjalainen.

Hartaanselänrannan ensimmäiset siivekkäät asukkaat saivat jo kotinsa

Asuntomessuista kiinnostuneet voivat myös tilata asuntomessutoimiston verkkosivuilta uutiskirjeen, jossa kerrotaan hankkeen uusimmat kuulumiset.

Viimeisimpänä uutuutena alueelle on pystytetty reilun viisimetrisen paalun nokkaan rakennettu räystäspääskyhotelli, joka tarjoaa asumuksen neljällekymmenelle pääskyperheelle.

Räystäspääskyhotellin pystytystä Parasniemen puistoon.
Räystäspääskyhotelli valmistui Parasniemenpuistoon toukokuun toisella viikolla. Kuva: Mari Karjalainen.

”Asuntomessujen teemana on koko ajan kulkenut myös ympäristönäkökulma. Alueelle on tehty yleissuunnittelun ohella ympäristösuunnittelua ja kiertotaloussuunnittelua. Alue on myös luontoarvoiltaan rikasta, siellä on paljon lintuja, kasvillisuutta ja metsiä, joita halutaan nostaa esiin ja säästää mahdollisimman paljon”, toteaa Karjalainen.

Uhanalaiset räystäspääskyt pesivät tällä hetkellä Pikisaaresta Hietasaareen kulkevan Korkeasaaren sillan rakenteissa. Parasniemenpuistoon sijoittuvat räystäspääskyhotelli laajentaa linnuille sopivia pesimispaikkoja Hartaanselänrannan suuntaan.

Pääsysen pesiä räystäspääskyhotellissa

Räystäspääskyhotelli tarjoaa pesäpaikkoja uhanalaisille linnuille. Kuva: Mari Karjalainen.

Asuntomessut Oulussa 2025

Lisää tietoa Asuntomessuista löydät osoitteesta ouka.fi/hartaanselanranta

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Havainnekuva Hartaanselänrannan Varikon alueelta.
Asuntomessutiimi eli Pertti Wirkkala, Mari Karjalainen, Eini Vasu ja Ritva Kuusisto etätunnelmissa.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta