Siirry suoraan sisältöön

Astrokuvaaja J-P Metsävainion mosaiikkikuva linnunradasta vaati 12 vuoden työn

22.3.2021

Suomalainen astrokuvaaja J-P Metsävainio on julkaissut ainutlaatuisen kuvan, jonka luominen kesti lähes 12 vuotta. Metsävainion projekti alkoi jo vuonna 2009, jolloin kuvattiin ensimmäiset kuvat. Yksittäiset kuvateokset ovat osa suurta mosaiikkikuvaa, valtavaa taideteosta linnunradasta.

Kuvakoko on massiiviset 100 000 pikseliä leveä ja sisältää 234 yksittäistä kuvapaneelia. Kuvan äärimmäinen tarkkuus, yksityiskohdat sekä monimutkainen mosaiikkirakennelma on edellyttänyt pitkäjänteisyyttä, luovuutta ja ymmärrystä avaruudesta.

Myös tekninen osaaminen on mahdollistanut yli 20 miljoonan tähden näkymisen isossa kuvassa. Valtava valokuva on vaatinut tekijältään 1250 valotustuntia, kuva kattaa 125 astetta taivasta Härän tähdistöstä Joutseneen.

”Luulen, että tämä kuva on ensimmäinen maailmassa, joka näyttää linnunradan tällä resoluutiolla ja syvyydellä kaikilla kolmella värikanavalla. Kuva koostuu vuosien varrella kuvaamistani itsenäisistä teoksista, jotka yhdistetty suureksi mosaiikkikuvaksi kuvaamalla otosten välit vähitellen umpeen”, kertoo J-P Metsävainio.

Mosaiikkikuva herätti kansainvälistä kiinnostusta

Maaliskuun 16. päivänä julkaistu kuva on niittää mainetta maailmalla. Arvostettu PetaPixel, valokuvauksen johtava julkaisu, noteerasi J-P Metsävainion kuvan ykkösuutisena julkaisussaan ja useat erilaiset mediat ovat julkaisseet artikkeleita aina Kiinaa ja Intiaa myöten.

”Kuvan saama huomio maailmalla on valtaisa. Ainutlaatuiseksi kuvan tekee suuri koko, tarkkuus ja valotusten syvyys. Kuva siis kestää myös lähemmän tarkastelun, koska kuvien resoluutio on erittäin korkea paljastaen pienimmätkin yksityiskohdat”, iloitsee Metsävainio.

”Tämä on merkittävä kuva minulle, mutta myös avaruudesta, taiteesta ja tekniikasta kiinnostuneet mediat ovat arvostaneet luomaani taideteosta. Kuvataiteilijana minulle on tärkeää, että kuva herättää tunteita ja ajatuksia, vaikkei sen kohteesta ei tietäisi mitään”, hän lisää.

Lisätietoja ja alkuperäinen kuva tästä linkistä

Jukka-Pekka Metsävainio

- oululainen J-P Metsävainio on arvostettu astrokuvaaja, mutta myös taiteilija, joka tuo kätketyn avaruusluonnon kaikkien nautittavaksi

- hänen taivaallisia valokuviaan on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa, kuten National Geographicin ja Nasan julkaisuissa sekä televisiossa ja elokuvissa.

- myös Vatikaanin observatorion julkaisema virallinen kalenteri on saanut kanteensa Metsävainion ottaman kuvan Joutsenen tähdistöstä

- viime vuonna J-P Metsävainio julkaisi Comic Clouds 3D-kirjan yhteistyössä legendaarisen Queen -kitaristi ja astrofyysikko Brian Mayn ja Astronomy -lehden päätoimittaja David J. Eicherin kanssa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Osa laajemmasta Milky way -kuvateoksesta. Kuva: JP Metsävainio

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta