Siirry suoraan sisältöön

Artists studio Kakaravaara 41:ssä on avoimet ovet joka torstai

28.9.2021

Artists' studio Kakaravaara 41 avaa kahden taiteilijan työhuoneiden ovet taiteesta kiinnostuneille jokaisena torstaina, ja siitä on huomattu seuraavan monenlaista hyvää. Torstai-iltapäivän nimi on Open studio.

Oulun Kakaravaarassa Mäkelininkadulla toimivan Artists' studio Kakaravaara 41:n toimintamalli lienee ainutlaatuinen ainakin Suomessa. Tai ainakaan Kakaravaara 41:n taiteilijat eivät tiedä muita taiteilijatyöhuoneita, joilla olisi vakioitu aukioloaika, säännölliset avoimet ovet.

Artists' studio Kakaravaara 41:n, tuttavallisemmin Kakrun, taiteilijoiden Kaisu Heikkilän ja Hanna Holopaisen omat työhuoneet olivat aiemmin Hiukkavaaran taiteilijatalo K2:ssa. Vuosien mittaan he tekivät yhteistyötä muun muassa useiden Hiukkavaaran tapahtumien järjestelyissä, ja sitä kautta syntyi luottamus toiseen ja toisen osaamiseen. Se oli tarpeen, kun he lähtivät Kakaravaaraan, Oulun keskustaan, yhdessä rakentamaan omaa tapaansa tehdä töitä.

Elokuussa 2020 järjestettiin myös ensimmäinen Kakrun taiteilijoiden ja oululaisen kulttuurintutkija Satu Kohon ideoima paikkasidonnainen keskustelupaneelimuotoinen Kakaravaaralla ennen ja nyt -tapahtuma eli KEN osana Oulun Juhlaviikkoja ja Oulun Muusajuhlia. KEN sai jatkoa toukokuussa 2021, kun tapahtuma keskusteluineen striimattiin suorana Holopaisen työhuoneesta ja elokuussa järjestettiin vielä kolmas KEN-tapahtuma hybridinä.

Taiteilija Hanna Holopainen teoksensa äärellä.
Hanna Holopainen ja hänen teoksensa Childhood blanket vuodelta 2020. Kuva: Juha Näppä

Artists’ studio Kakaravaara 41 ja korona tulivat lähes yhtä aikaa

Heikkilä ja Holopainen kertovat kuinka Kakrun aloittaessa tuli koronakin lähes samaan aikaan kaupunkiin. Se testasi heti aluksi taiteilijakaksikon luovaa selviytymiskykyä, koska muun muassa avajaisia ei voitukaan järjestää.

"Korona-aika viivästytti myös Open studioiden aloitusta, kun saman tien tulivat kaikki rajoitukset. Avajaisistakin tuli virtuaaliset. Tehtiin kulttuurituottaja Taija Jyrkkään kanssa sellaisia minivideoita ja julkaistiin niitä seitsemänä päivänä putkeen", Hanna Holopainen kertoo.

Kuva työhuoneelta
Kaisu Heikkilän työhuone. Kuva: Marjo Myllylä

Taidetta katselemaan ja siitä keskustelemaan

Rajoitusten höllennyttyä voitiin myös Open studio -toiminta aloittaa, ja taiteilijat pääsivät näkemään, kuinka torstaiset avoimet ovet otettaisiin vastaan - ja miltä toiminta heistä itsestään tuntuisi.

"Minulla oli aluksi semmoinen näyttelymoodi päällä, että pitää siistiä paikat ja ripustaa uusi näyttely joka torstaille.  Mutta nyt minusta on kiva, kun olen oppinut suhtautumaan rennommin. Torstain Open studiot menevät nykyisin talo elää tavallaan, vieras tulee ajallaan -hengessä. On hauskaa, kun käy ihmisiä ja jutellaan, kollegoitakin käy”, Kaisu Heikkilä kertoo.

"Alussa tosiaan oli sellaista jäykkyyttä, mutta nyt jopa minä olen maalannut muiden ihmisten nähden, eikä sellaista ole ennen juuri nähty," Hanna Holopainen nauraa.

Kaisu Heikkilä on tänä syksynä kokeillut muotokuvan maalausta Open studion aikana, kun on paikalle sattunut malliksi suotuisa vierailija.  Kokeilu jatkuu rekrytoimalla ensin vakiokävijöitä mallin tuolille.

"Siitä tulisi sellainen luonteva juttu, jota tehdään aina torstaisin. Se olisi mukavaa myös kävijöille, kun pääsevät näkemään sellaista työskentelyä", Heikkilä sanoo.

Kuva Hanna Holopaisen työhuoneelta.
Hanna Holopaisen työhuoneesta. Kuva: Marjo Myllylä

Kakrun Open studiot ovat löytäneet jo vakioystäviä, jotka saattavat pistäytyä juttelemassa, vaikka mitään varsinaista asiaa ei olisikaan. Tietysti tiedossa on jo sekin, että Hanna Holopainen on saattanut leipoa jotain torstain vieraita ajatellen.

"Kyllä meillä saattaa joskus iltaan venähtää, kun joku tuleekin viideltä ja jäädään keskustelemaan pidempään," Holopainen sanoo.

Säännölliset tapaamiset ovat hyväksi myös talonväelle ja yhteiselle asioiden hoitamiselle.

"Tämä on samalla meillekin sovittu, kiinteä juttu, jonka ansiosta olemme molemmat täällä aina torstaina. Me käymme läpi asioita silloin. Se tuo viikkopalaverin tavoin rytmiä ja ryhtiä myös omaan tekemiseemme”, Kaisu Heikkilä kertoo.

”Aika ajoin pidämme kehityskeskusteluita, mietimme missä mennään, miltä tuntuu ja mitä seuraavaksi tehtäisiin. Pieniä työpajoja pienille ryhmille on luvassa lähiaikoina.”

 

Artists' studio Kakaravaara 41 Facebookissa

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kaisu Heikkilä maalaustensa ja niiden kehysten äärellä.
Kaisu Heikkilä viimeistelee tällä hetkellä maalauksiaan työstämällä niihin kehyksiä. Kuva: Juha Näppä

Lue myös

Lue lisää aiheesta