Siirry suoraan sisältöön

Arki rullaa Lassintalon palvelukodissa koronasta huolimatta tuttuna ja viihtyisänä

30.10.2020

Lassintalon palvelukodissa asuvalle Lea Pelkoselle, 83, mieluisia puuhia ovat puutarhanhoito ja leipominen. Viimeksi tiistaina hän pyöräytti yhdessä aulaemäntä Päivi Pitkäsen kanssa muille asukkaille pannukakun. Puutarhanhoitoa Lassintalossa harrastetaan suojaisalla piha-alueella. Nyt, kun talven kynnyksellä puutarhassa on jo laitettu pillit pussiin, muuta tekemistä keksitään sisätiloissa. Korona-ajan hiteiksi palvelukodissa ovat nousseet kansanlaulukaraoke ja bingo.

Lassintalossa tyypillinen päivä lähtee käyntiin rauhallisesti. Tuirassa sijaitsevan palvelukodin neljätoista asukasta saavat herätä omaan tahtiinsa ja syödä sitten aamiaista. Aamupalan jälkeen voi olla pieni toimintatuokio, riippuen päivän kulusta. ”Yleensä luetaan päivän lehteä tai pelataan jotakin”, kertoo viriketoiminnasta vastaava aulaemäntä Päivi Pitkänen.

”Ollaan poimittu Kalevasta niitä positiivisia uutisia, joita on mukava lukea”, kertoo Pitkänen. Koronasta ei varsinkaan muistisairaille asukkaille kannata puhua liikaa, koska se herättäisi vain turhaa ahdistusta.

”Lounaan jälkeen sitten meillä on tänäänkin jumppa”, Pitkänen jatkaa. ”Yhteisöllisen toiminnan lisäksi voidaan tehdä aktiviteetteja kahdestaan ikäihmisten kanssa – vaikkapa lukea kirjaa tai käydä kävelemässä.”

Säännölliseen päivärytmiin kuuluu myös se, että kahdelta nautitaan päiväkahvit. ”Iltapäivällä sitten hoitajat seurustelevat asukkaiden kanssa, sekä asukkaat tietysti keskenään. Saatetaan katsoa vaikkapa kotimaista elokuvaa”, kuvailee Pitkänen päivän etenemistä.

Lea Pelkonen Lassintalon pihalla

Oululainen Lea Pelkonen on asunut Lassintalossa vajaan vuoden ajan, ja kertoo viihtyneensä oikein hyvin.  Työuransa koulun keittiössä tehnyt Pelkonen osallistuu mielellään talon askareisiin.

”Lean positiivinen elämänasenne vaikuttaa varmasti tässä. Hän on mukana erilaisessa tekemisessä. Jos vaikka ehdotan mustikkapiirakan tekoa, niin Lea sanoo aina kyllä”, kertoo Pitkänen.

Viihtyvyyttä Lassintalossa lisää myös se, että jokaisella asukkaalla on oma huoneensa, jonka on saanut sisustaa oman maun mukaan. Lea Pelkosen huoneesta löytyy rakkaita esineitä omasta kodista, keinutuoli sekä valokuvia läheisistä.

Kansanlaulukaraoke ja bingo ovat myös aivojumppaa

Mutta miten paljon poikkeuksellinen korona-aika on vaikuttanut asukkaiden elämään ja henkilökunnan työhön?

Aulaemäntä Pitkäsen mukaan ei kovinkaan paljoa. Läheisten vierailuja on nyt hieman vähemmän, ja tapaamiset on järjestetty turvallisuuden vuoksi ulkosalla eli hoivakodin pihalla.

Kasvomaskeja Lassintalon henkilökunta on käyttänyt jo maaliskuusta alkaen. Muutenkin koronaan liittyvät varotoimet ovat olleet niin perusteellisia, etteivät viime päivinä tiukentuneet suositukset ole tuoneet enää mukanaan muutoksia.

Ulkopuolisia esiintyjiä palvelukotiin ei ole korona-aikana otettu, joten vierailevien esiintyjien sijaan on pitänyt keksiä muuta virikkeellistä tekemistä.

Musiikki ja laulaminen ovat Lea Pelkoselle ja muille Lassintalon ikäihmisille tärkeitä, joten hyvä vaihtoehto lauluryhmien vierailuille löytyi Youtubesta – nimittäin kansanlaulukaraoke.

”Sieltä löytyy 33 erilaista kappaletta, ja taustalla näkyy kotimaisia maisemia. Samalla tulee silmänruokaa ja sitä musiikkia”, kertoo Pitkänen. ”Laulut ovat niin tuttuja, että Leakin muistaa ne kaikki ulkoa”.

”Lempikappaleitani ovat Taivas on sininen ja valkoinen, sekä Täällä pohjantähden alla”, vahvistaa Lea Pelkonen.

Seurakunnan tapahtumia ollaan myös katsottu televisiosta virtuaalikirkon kautta.

Lisäksi kestosuosikkina on säilynyt bingo. "Se on aina mieluisaa. Ja muistisairaille hyvää aivojumppaa", huomauttaa Pitkänen.

Virkeyttä ulkoilusta ja pihapuuhista

Poikkeuksellisena vuonna Lassintalossa on myös ulkoiltu poikkeuksellisen paljon. Kesällä ulkosalla vietettiin usein koko aamupäivä, ja sen lisäksi iltapäiväkahvit nautittiin puutarhapöydissä.

Vehreällä piha-alueella riittääkin jatkuvasti pientä puuhattavaa, kuten puutarhakalusteiden puhtaanapitoa ja lehtien lakaisemista.

”Kukkia on myös kasteltu”, kertoo Lea Pelkonen. Hän nauttii kasvien hoitamisesta ja kuivien kukkien nyppimisestä.

Pelkosen huoneen seinällä onkin muistona kuvia kesän pihatöistä. Perunoita kasvatettiin Lassintalon pihalla rennosti Ikean kasseissa ja muita kasviksia istutuslaatikoissa. Porkkanoita, herneitä ja kirsikkatomaatteja on siis saatu pöytään omasta penkistä.

"Kirsikkatomaatit olivat tänä vuonna aivan erityisen herkullisia, todella makeita", kertoo Pitkänen.

”Meillä on myös useasti nyt leivottu kesän aikana marjapiirakoita, kun pihalta löytyy punaviinimarjapensaita. Lea on erittäin taitava leipuri ja pitää huolta, että keittiö pysyy siistinä”, hän lisää.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lea Pelkonen ja Päivi Pitkänen kävelyllä.
Lassintalon asukas Lea Pelkonen ja aulaemäntä Päivi Pitkänen ulkoilevat usein. Pihalla riittää tilaa pienen päivälenkin tekemiseen. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta