Siirry suoraan sisältöön

Alttoviulistit kilpailevat Oulussa – viikon kisa huipentuu kaksipäiväiseen orkesterifinaaliin Oulu Sinfonian kanssa

16.9.2022

Vuodesta 1991 saakka järjestetty valtakunnallinen alttoviulukilpailu pidetään tänä vuonna Oulussa. Oulu Sinfonia esiintyy ensi viikolla nuorten solistien kanssa kaksipäiväisessä loppukilpailussa.

Tänään perjantaina alkava alttoviulukilpailu huipentuu kaksipäiväiseen loppukilpailuun torstaina ja perjantaina 22.–23. syyskuuta, kun finaaliin valitut soittajat esiintyvät kapellimestari Erkki Lasonpalon johtaman Oulu Sinfonian solisteina.

Vuosien ajan Tampereella käyty kilpailu muutti tänä vuonna pohjoiseen.

”On upeaa, että saamme mahdollisuuden tehdä Oulu Sinfonian kanssa yhteistyötä”, kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Taru Lehto sanoo Oulu Sinfonian tiedotteessa.

 ”Koko Suomen kattava kilpailuiden verkosto on iso asia. Alueellinen yhdenvertaisuus on minulle myös henkilökohtaisesti tärkeää”, sanoo Lehto, joka asuu Rovaniemellä ja työskentelee Lapin musiikkiopiston alttoviulunsoitonopettajana sekä Lapin kamariorkesterin sooloaltistina.

Alku- ja välikilpailut pidetään 17.–20.9. Tulindbergin salissa. Kilpailun ohessa järjestetään myös lasten ja nuorten Pohjoinen alttoviulutapahtuma 20.–21.9. Sen päätteeksi Karjasillan kirkossa pidetään keskiviikkona kello 18 konsertti, jossa suuren altto-orkesterin solistina on Lilli Maijala.

Alttoviulukilpailun kaksipäiväiseen loppukilpailuun valitut kilpailijat ovat valinneet esitettäväksi joko Franz Anton Hoffmeisterin tai Carl Stamitzin alttoviulukonserton. Teokset ovat 1700-luvun lopulta ja kuuluvat wieniläisklassisen tyylin puhtaimpiin edustajiin.  Toisena teoksena finalistit esittävät jazzmuusikko, vibrafonisti Panu Savolaiselta kilpailua varten tilatun sävellyksen alttoviululle ja lyömäsoittimille.

Lopullisen päätöksen palkituista tekee tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimii Jouko Mansnerus. Muina jäseninä ovat Yuval Gotlibovich, Anna Kreetta Gribajcevic, Diemut Poppen ja Lars Anders Tomter.

Kumpanakin loppukilpailuiltana kuullaan kaikkia finalisteja. Kilpailijat soittavat toisena iltana konserton ja toisena kamarimusiikkiteoksen. Koska konserttoja vain kaksi, on mahdollista, että saman illan aikana kuullaan sama konsertto usealta eri soittajalta.

”Etenkin Savolaisen uutuusteoksesta kuullaan varmasti hyvin erilaisia esityksiä, koska sille ei ole vakiintunut mitään tiettyä tapaa tulkita”, Lehto sanoo.

Lehto haluaa muistuttaa, että myös Oulun valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa tärkeintä on itse matka eivätkä niinkään lopputulokset.

”Alttoviulisteille tärkeintä on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kilpailu järjestetään nuorten hyväksi, ja me olemme kaikkien tukena kannustamassa heitä parhaimpaansa. Joillain heistä saattaa olla takanaan jo vuosikymmenten työ, mutta tämäkin kilpailu on vain yksi askelma. Seuraavalla viikolla harjoittelu jatkuu.”

Loppukilpailu on kaksipäiväinen. Samalla lipulla pääsee sekä torstain 22.9. että perjantain 23.9. konserttiin. Konsertit alkavat molempina päivinä Madetojan salissa kello 19.00.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Alttoviulukilpailun finalistit soittavat kapellimestari Erkki Lasonpalon johtaman Oulu Sinfonian solisteina. Kuvat: Oulu Sinfonia & Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta