Siirry suoraan sisältöön

BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula: Yritysmyönteisessä kaupungissa yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa nopeasti

8.4.2021

Kaupunginhallitus päätti eilen toimenpiteistä, joilla Oulusta tehdään yritysmyönteisempi. Päätöksen mukaan yrityspalveluja kehitetään ja asiakaspalvelua parannetaan kaikissa kaupungin hallintokunnissa ja erityisesti yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa sekä Business Oulu -liikelaitoksessa.

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula määrittelee yritysmyönteisen kaupungin yhdellä lauseella:

”Se on sellainen, missä yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa nopeasti. Tämä toki sitten koostuu useasta asiasta, joita ovat esimerkiksi luvat, tontit, yritysekosysteemit, yrityspalvelut ja niin edelleen”, Ala-Mursula linjaa.

Tämän talven keskustelua Oulun yritysmyönteisyydestä ovat vauhdittaneet erilaiset tutkimukset, joista osassa Oulu pärjää huonosti ja osassa ihan hyvin. Ala-Mursula ottaa tutkimustulokset nöyrästi vastaan.

”Toki toivoisi, että niihin vastaisi useampi yritys, niin kuva olisi kattavampi. Mutta on hyvä, että julkisia toimijoita tarkastellaan monella tavalla ja toimintaa sen perusteella kehitetään”, Ala-Mursula painottaa.

Tonttipuolelle paukkuja

Oulussa koetaan olevan parannettavaa erityisesti yleisessä yritysmyönteisyydessä ja tonttipolitiikassa. Tonttipuolelle Juha Ala-Mursula toivoo lisää resursseja.

”Meillä on Maankäytön toteuttamisohjelman myötä erinomainen työkalu asumisen suunnitteluun, mutta yritystonttipuolella resurssit ovat vähäisemmät. Uskon, että tiistaisen päätöksen myötä tulemme saamaan siihen huomattavaa parannusta”, Ala-Mursula iloitsee.

Myös hankinnat eli kaupungin tekemät ostot paikallisilta yrityksiltä nousevat keskustelussa kaupungin ja yritysten välisestä suhteesta usein esille. Hankintoja ei kaupunginhallituksen tiistaisessa päätöksessä mainittu.

”Hankintoja ohjaavat useat lait ja asetukset. Kaupunki ostaa jo nyt paljon paikallisilta ja käytämme esimerkiksi innovatiivisia hankintamenettelyjä sen edistämiseksi. Toisaalta kaupungin taloudellisen tilanteen vuoksi hankintoja tehdään paljon hinta edellä. Isot, mittakaavaedusta hyötyvät yritykset pärjäävät tällaisissa kilpailutuksissa”, Ala-Mursula kuvailee.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta