Siirry suoraan sisältöön

Aki Vähäsarja eli Hämy tuo äänimaailmoillaan vaihtelua arkimusiikkiin

1.6.2021

Oululainen Hämy eli Aki Vähäsarja julkaisee uuden albuminsa tiistaina 1. kesäkuuta. Loiste-albumilla yhdistyvät etniset soittimet ja rock.

Oululainen Aki Vähäsarja on aina ollut kiinnostunut erilaisista äänistä ja etenkin sellaisista, jotka ovat olleet hänelle itselleen ennestään tuntemattomia. Suurimman osan elämästään hän on mieltänyt itsensä pääasiassa rokkariksi, vaikka onkin aina rakastanut löytää uutta musiikkia genrestä riippumatta. Muutama vuosi sitten perinteiset klassisen, popin ja rockin alalajit eivät enää antaneet sitä viehätystä mitä hän kaipasi vaan tuli tarve löytää jotain uutta.

Erään kerran hän löysi videon teräskielirummuista eli nestekaasupulloista rakennetuista rummuista, jonka ”kieliä” lyömällä voi luoda melodioita. Rummuista syntynyt ääni valloitti Vähäsarjan ja sai miehen kiinnostumaan maailman musiikista.

Vähäsarja opiskeli aikansa erilaisia äänimaailmoja sekä etnisiä soittimia ja laulutyylejä, jonka jälkeen hän alkoi liittämään niitä rock-musiikkiin. Näin sai alkunsa Hämy, jonka tuotannoissa Vähäsarja vastaa kaikesta musiikkia koskevasta työstä. Apua hän on ainoastaan palkannut oululaiselta valokuvaajagraafikolta Samuel Vielmalta sekä Snowroad Studios -musiikkistudiolta.

Hämy ei kulje massan mukana

Vähäsarja on tietoinen siitä, että hänen luomansa musiikki on valtavirrasta poikkeavaa ja jopa haastavaa kuulijoilleen. Hän on saanut huomata, miten musiikki on lopulta myös saanut ihmiset rentoutumaan ja nauttimaan kuulemastaan.

”Säveltäessäni annan musiikin sekä tarinan kulkea omaa polkuansa ja kertoa tarinan, kuten se tahtoo sen kerrottavan. Uskon vakaasti, että tarinoilleni ja sävellyksilleni on oma kuulijakuntansa, jotka kaipaavat vaihtelevuutta arkimusiikkiinsa”, päätyökseen hierojana toimiva Vähäsarja sanoo.

Musiikin inspiraationa toimivat pelkistetysti niin luonto, unet, ihmiset kuin avaruuskin. Myös Vähäsarjan lukema kirjallisuus, pääasiassa maailman historia ja fantasia, ovat vaikuttaneet sävellyksiin.

Artistina Hämyn on tarkoitus olla mahdollisimman aito sekä avoin. Vähäsarja pyrkii siihen, ettei Hämy yritä matkia jotakin muuta tunnettua artistia vaan hän ottaa vaikutteita kaikista musiikkityyleistä sekä taiteenaloista, joita seuraa.

”Hämy on osittain myös rooli, jonka takana olen itsevarmempi esiintymään, osoittamaan mieltäni sekä kertomaan tarinoitani isommalle yleisölle.”

Uudessa albumissa yhdistyvät etniset soittimet ja rock

Tekijänsä mukaan Loiste -albumi sisältää huomattavan paljon enemmän etnisiä soittimia sekä äänimaailmoja kuin hänen aiempi tuotantonsa. Uudessa albumissa etniset soittimet yhdistyvät rock-musiikin kanssa. Genre hakee vielä paikkaansa, mutta pääsääntöisesti Vähäsarja haluaa tuottaa kaiken musiikkinsa täysin orgaanisilla soittimilla.

”Loiste -albumin, kuten musiikkini yleisestikin, on tarkoitus toimia siltana etnisen- ja maailmanmusiikin sekä rock-musiikin välillä. Loiste käsittelee tarinoiltansa unimaailmoja, luontoyhteyttä sekä ihmisten välistä yhteyttä. Kaikilla kappaleilla on yhteys henkilökohtaiseen elämääni sekä pohdintoihini”, Vähäsarja kertoo.

Uutta albumiaan hän pitää harppauksena kohti omaa taidettaan.

”En ole paras laulaja, paras soittaja tai paras missään. Aina on minua parempia ihmisiä. Mutta minä luon sitä mistä olen intohimoinen, ja sitä haluan jakaa ihmisille.”

Tavoitteena saada kuulijat pois omalta mukavuusalueelta

Vähäsarja on omalla muusikon polullaan vasta alussa. Päällimmäisenä toiveena on saada musiikin avulla ihmiset pois tutusta ja turvallisesta. Hän kokee liian harvan ihmisen kokeilevan heille tuntemattoman musiikin laulamista tai kuuntelemista.

”Musiikki mielletään liian usein jonain yliluonnollisena asiana, joka on luotu ihmisille "lahjana". On totta, että toisilla on paremmat lähtökohdat musiikkiin ja taiteisiin, mutta se ei tarkoita, etteikö jokainen voisi haastaa itseänsä. Taide ja ilmaisu ovat kaikille”, Vähäsarja muistuttaa.

Konkreettisena tavoitteena hänellä on päästä esiintymään Bättre Folk-festivaaleille, joka on hänelle tapahtumana tärkeä. Vähäsarja viettää paljon aikaansa Hailuodossa, jossa kyseinen festivaali järjestetään, ja miljöönä se on hänen mielestään upea sekä inspiroiva.

Lisäksi toiveena olisi, että tulevaisuudessa yleisö laulaisi Hämyn kappaleita yhdessä hänen kanssaan keikoilla.

”Se olisi sellainen asia, jonka aiheuttamaan tunnemyrskyyn en luultavasti osaisi varautua.”

Hämyn uusi Loiste -albumi tulee myyntiin Oulun Levykauppa X:ään sekä Musiikkikullakseen tiistaina 1. kesäkuuta. Lisäksi CD-levyn voi ostaa Hailuodossa sijaitsevasta Tuulesta temmattu -kahvilasta. Albumin voi hankkia myös virtuaalisesti Bandcampista.

Levyjulkaisut järjestetään Oulussa perjantaina 4. kesäkuuta Voimala 1889:n patiolla sekä lauantaina 5. kesäkuuta Hailuodon Panimolla.

Loiste-albumin kansikuva.
Aki Vähäsarja on ollut koko elämänsä ajan suuri Mokoma-yhtyeen fani. Muita esikuvia ovat esimerkiksi yhtyeet Wardruna ja Heilung, Sydän sydän, Musta Valo, Joose Keskitalo sekä Pekko Käppi.

Lue myös

Lue lisää aiheesta