Siirry suoraan sisältöön

Ajankohtainen elokuva Armotonta menoa – hoivatyön lauluja saapuu ensi-iltaan myös Ouluun

5.4.2022

Susanna Helken uusi dokumentaarinen elokuva Armotonta menoa – hoivatyön lauluja saapuu ensi-iltaan Ouluun 8. huhtikuuta. Elokuva käsittelee hoivatyön kriisiä Suomessa, josta osoituksena on myös parhaillaan meneillään oleva hoitajalakko.

Eri elokuvajuhlilla palkittu Armotonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuva saapuu ensi-iltaan 8. huhtikuuta lähtien kautta maan, ja myös Ouluun Stariin, Oulun Studioon ja Finnkino Plazaan.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on Susanna Helken ohjaama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä dokumentaarinen lauluelokuva vanhushoivan kriisistä. Elokuvan ovat käsikirjoittajaneet Helke ja Markku Heikkinen.

Elokuva on kerännyt jo ennen teatteriensi-iltaa useita palkintoja: Docpoint festivaalilla parhaan dokumenttielokuvapalkinnon ja yleisöpalkinnon, Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun parhaan elokuvan sekä Kirkon Mediasäätiön palkinnon.

Hoitajien oma kuoro laulaa

Hoivatyöntekijöiden kirjeisiin pohjautuvat Anna-Mari Kähärän säveltämät hoivatyön laulut kertovat kriisiytyneen vanhushoivan arjesta. Hoitajakuoro laulaa suunsa puhtaaksi.

”En pysty siirtymään optimointijärjestelmän mukaisessa ajassa, kävelyvauhti on mitoitettu nuoren reippaan liikkujan mukaan”.

Dokumentaarisissa episodeissa seurataan muun muassa lähihoitaja Tiinaa Hämeenlinnassa, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa, joutuen yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle.

Lisäksi elokuva kurkistaa Helsingin vanhushoivan digiloikkaan ja robottiarkeen, sekä Pohjois-Savon Kaavin kuntaan, jossa eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta kunnassaan tapahtuvaa hoivayksikön ulkoistusta.

Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoivassa on kyse eli jakamattomasta ihmisarvosta. Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava.

Tiistaina 12. huhtikuuta Starissa, klo 18.00. Paikalla keskustelemassa näytöksen jälkeen tuottaja Timo Korhonen ja Anne Huotari, hyvinvointialueen hallituksen jäsen, aluevaltuutettu, ex-kansanedustaja (vas.) ja Mervi Koski, gerontologian professori.  Liput 12e.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Siitä mistä ei voi puhua, täytyy laulaa. Hoitajien maailmasta kertova elokuva saapuu ensi iltaan 8. huhtikuuta. Kuva: Road Movies Oy

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta