Ainutlaatuinen luentosarja arkeologian ytimeen

Luentosarjassa esitellään muun muassa Oulun keskustan viime syksynä löytynyttä Hahtiperän hylkyä. Kuva: Oulun kaupunki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä keväänä järjestetään Oulu-opistossa Suomessa ainutlaatuinen arkeologian luentosarja. ”Luennoitsijat ovat uuden polven tutkijoita, jotka hyödyntävät aktiivisesti uutta ajankohtaista kansainvälistä tutkimusta ja uusia menetelmiä sekä ovat saavuttaneet merkittäviä tutkimustuloksia”, kertoo Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen, joka on koonnut luentosarjan.

”Tämä on jatkoa jo kolme vuotta Oulu-opiston kanssa järjestetyille arkeologian kursseille. Luennot tarjoavat tietoa, jota Oulussa ei ole aiemmin yleisölle esitelty”, lupaa Lehtinen.

Luennoitsijat ovat viime vuosina väitelleitä, mukana ajankohtaisessa kansainvälisessä tutkimuksessa, uusilla metodeilla ja näkökulmilla aineistoa analysoivia aktiivisia toimijoita.

”Vastaavaa kurssia ei ole muualla Suomessa, joten tähän tilaisuuteen on syytä tarttua”, vakuuttaa Lehtinen. Osa luennoista pidetään videoyhteyden kautta.

Uutta tietoa Hahtiperän hylystä

Luentosarja tarjoaa harvinaisen tilaisuuden saada kokonaiskuva siitä mitä Suomen uusin arkeologinen tutkimus menneisyyden ihmisten elämästä kertoo. Kurssilla esitellään tuloksia koko maan alueelta.

Pohjois-Pohjanmaata edustavat Oulun keskustan Hahtiperän viime syksyn hylkylöytö, Kierikin kivikautiset lohenkalastuslöydöt ja Iin Haminan 1400-1600-luvun asukkaiden ruokavalion isotooppi-analyysin perusteella. Yksi päivä vietetään myös maastossa.

”Arkeologia on viime vuosina vahvasti painottunut luonnontieteellisiin menetelmiin ja niiden kautta on saatu runsaasti merkittävää uutta tietoa muinais-DNA:sta, luututkimuksen merkittävistä mahdollisuuksista, ruoasta, kalastuksesta, ihmisen ja eläimen suhteista kuin myös vainajista rikkaine hauta-antimineen”, kertoo Lehtinen.

”Tämä uusi tieto on laadultaan kansainvälistä huippua ja paljastaa paljon uutta tietoa ajoituksista, geneettisestä perimästä, tautihistoriasta, elinkaaresta, hauta-antimista ja hautaustavoista.”

Vainajien tutkimusta ja sankariarkeologiaa

Tutkimusten takana on valtaisa työ. Esimerkiksi luuaineistoon erikoistunut FT Kati Salo on tutkinut yli 1000 vainajaa ja tuhansia luu löytöjä, joista saadut tulokset kertovat uutta tietoa muinaisista suomalaisista.

Uusimpaan tutkimukseen kuuluu myös aiemman materiaalin läpikäynti.

FT Oula Seitsonen on tehnyt sen viime kesänä seikkailemalla Aasiassa televisiosta tuttujen sankariarkeologien tapaan.

Seitsonen kiersi Mongolian aroilla seuraten 110 vuotta samoilla aroilla kulkeneiden suomalaistutkijoiden jalanjälkiä etsien heidän kartoittamiaan kohteita. ”Mitä Mongolia opetti – sen kuulemme upeiden kuvien kera Seitsosen luennoilla”, kertoo Lehtinen.

 Oula Seitsonen, Oulun/Helsingin yliopisto: Mongolian aroilla 110 vuotta myöhemmin: Suomalais-mongolialainen retkikunta G.J. Ramstedtin ja Sakari Pälsin jalanjäljissä kesällä 2019.

 

Luentosarjan sisältö:

  • 19.2. FT Kati Salo, Helsingin yliopisto: Pronssikautiset ihmisluut Suomessa. Etäluento.
  • 26.2. FM Matleena Riutankoski: Oulun Hahtiperän hylky. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 11.3. FT Kati Salo, Helsingin yliopisto: Tautihistorian tutkimus luulöytöjen avulla Etelä-Suomessa. Etäluento.
  • 18.3. Ph.D. Maria Lahtinen, Helsingin yliopisto: Pohjois-Pohjanmaalla tehdyt isotooppi -tutkimukset kertovat Iin Haminan asukkaiden 1400-1600-luvun ruokavaliosta. Etäluento.
  • 25.3. FT Oula Seitsonen, Oulun/Helsingin yliopisto: Mongolian aroilla 110 vuotta myöhemmin: Suomalais-mongolialainen retkikunta G.J. Ramstedtin ja Sakari Pälsin jalanjäljissä kesällä 2019. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 1.4. FT Satu Koivisto, Turun yliopisto: Iijoen lohenkalastuksen kivikautiset juuret – Uuden menetelmän testausta Kierikin kankaan asuinpaikalla. Etäluento.
  • 8.4. FT Tuija Kirkinen, Helsingin yliopisto: Turkisjäänteet rautakautisissa ja historiallisissa haudoissa kertovat ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 15.4. FM Ulla Moilanen: Valkeakosken Toppolanmäen uudet tutkimukset – Kasveista muinais-DNA:han.  Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 22.4. FM Ulla Moilanen: Hattulan Tyrvännön Suontaka – Suomen ainoa naisen miekkahauta? Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.

Pohjankartanossa pidettävän luentosarjan hinta on 80 euroa ja se sisältää myös päivän maastoon tutustumisen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtuu Oulu-opiston nettisivujen kautta.