Ainutlaatuinen arkeologinen luentosarja avautuu uudelleen

Luentosarjassa tarjolla muun muassa Oula Seitsosen Mongolian arojen kokemukset G.J. Ramstedtin ja Sakari Pälsin retkikuntaa 110 vuotta myöhemmin. Kuva: Oula Seitsonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä syksynä jatketaan viime keväänä aloitettua ainutlaatuista arkeologian luentosarjaa Oulu-opistossa.

”Luennoitsijat ovat uuden polven tutkijoita, jotka hyödyntävät aktiivisesti uutta ajankohtaista kansainvälistä tutkimusta ja uusia menetelmiä sekä ovat saavuttaneet merkittäviä tutkimustuloksia”, kertoo Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen, joka on koonnut luentosarjan.

”Tämä on jatkoa jo kolme vuotta Oulu-opiston kanssa järjestetyille arkeologian kursseille. Luennot tarjoavat tietoa, jota Oulussa ei ole aiemmin yleisölle esitelty”, lupaa Lehtinen.

Luennoitsijat ovat viime vuosina väitelleitä, mukana ajankohtaisessa kansainvälisessä tutkimuksessa, uusilla metodeilla ja näkökulmilla aineistoa analysoivia aktiivisia toimijoita.

”Vastaavaa kurssia ei ole muualla Suomessa, joten tähän tilaisuuteen on syytä tarttua”, vakuuttaa Lehtinen. Osa luennoista pidetään videoyhteyden kautta.

Mongolian opit

Mukana luentosarjassa on edelleen filosofian tohtori Oula Seitsosen kokemukset Mongolian matkoiltaan. Seitsonen on tehnyt sen viime kesänä seikkailemalla Aasiassa televisiosta tuttujen sankariarkeologien tapaan.

Seitsonen kiersi Mongolian aroilla seuraten 110 vuotta samoilla aroilla kulkeneiden suomalaistutkijoiden jalanjälkiä etsien heidän kartoittamiaan kohteita. ”Mitä Mongolia opetti – sen kuulemme upeiden kuvien kera Seitsosen luennoilla”, kertoo Lehtinen.

 

Ohjelma:

Etäluentoa seurataan Pohjankartanon luokassa B131

Ke 9.9. klo 18 etäluento  Ph.D. Maria Lahtinen, Helsingin yliopisto: Pohjois-Pohjanmaalla tehdyt isotooppi-tutkimukset kertovat Iin Haminan asukkaiden 1400-1600-luvun  ruokavaliosta    

Ke 23.9. klo 18 etäluento FT Satu Koivisto, Turun yliopisto: Iijoen lohenkalastuksen kivikautiset juuret – Uuden menetelmän testausta Kierikinkankaan asuinpaikalla  

Ke 30.9. klo 18 etäluento FT Tuija Kirkinen, Helsingin yliopisto: Turkisjäänteet rautakautisissa ja historiallisissa haudoissa kertovat ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta. 

Ke 1.10. klo 18 etäluento FM Ulla Moilanen: Valkeakosken Toppolanmäen uudet tutkimukset – Kasveista muinais-DNA:han. 

Ke 7.10. klo 18 paikan päällä FT Oula Seitsonen, Oulun/Helsingin yliopisto: Mongolian aroilla 110 vuotta myöhemmin: Suomalais-mongolialainen retkikunta G.J. Ramstedtin ja Sakari Pälsin jalanjäljissä kesällä 2019.

Ke 8.10. klo 18 etäluento FM Ulla Moilanen: Hattulan Tyrvännön Suontaka – Suomen ainoa naisen miekkahauta?

Pohjankartanossa pidettävän luentosarjan hinta on 80 euroa ja se sisältää myös päivän maastoon tutustumisen. Lisätietoja Oulu-opiston nettisivujen kautta.