Ahti-myrskyn korvausistutuksia suunnitellaan tulevan talven aikana

Oulun ydinkeskustassa suurimmat vahingot osuivat keskustan tuntumassa oleviin puistoihin. Niissä kaatui yllättävän isoja puita. Kuva: Mun Oulu

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaiset menettivät juhannuksen alla iskeneen Ahti-myrskyn kourissa paljon vanhoja puita keskustan alueella. Suurin osa tuhoista on korjattu ja tulevan talven aikana mietitään, miten aukkopaikat täytetään.

Ahti-myrsky riepotteli kovin ottein keskustan puistoja. Muun muassa Hupisaarilla tuhot jopa muuttivat koko alueen ilmettä. Kauempana Yli-Kiimingissä ja Juorkunassa metsää kaatui kuin heinää.

”Kaupunginpuutarhurin näkökulmasta suurimmat vahingot osuivat osaan keskustan tuntumassa olevista puistoista. Niissä meni yllättävän paljon isoja puita nurin. Myrskyn voimasta kertoo hyvin se, että puita kaatui paljon juurineen”, kuvailee Oulun kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen myrskyvahinkoja.

”Kulkureitit saatiin tuhoalueilla silloin nopeasti auki, mutta jälkien siivoamiseen asemakaava-alueella meni monta viikkoa ja vähemmän hoidetuilta alueita runkoja ja oksia ajetaan vielä syksyn aikanakin pois”, hän lisää.

Myrskyn viimeisetkin jäljet siistitään ennen talvea ja ensi kesänä tulee osaan paikoista korvaavia istutuksia nyt tuhoutuneiden tilalle.

”Rakennetuilla viheralueilla puiden kannot joko kaivetaan pois tai jyrsitään paikoilleen ja lopuksi tehdään nurmetus. Tulevan talven aikana suunnitellaan mahdolliset korvausistutukset”, Pulkkinen kertoo.

Pikisaaren rantapolulla heti Ahti-myrskyn laannuttua. Kuva: Leena Kangas

Raivaajien joukossa monenlaisia ammattilaisia

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos aloitti Ahti-myrskyn tuhojen raivauksen tilanteen ollessa yhä meneillään, ja myöhemmin mukana raivaustöissä oli runsaasti myös muita ammattilaisia Oulun kaupungilta ja kunnossapitourakoitsijoilta.

”Tulevan syksyn aikana käydään keskustelua eri tahojen kanssa vastaavien tilanteiden hoidosta jatkossa. Kaupungin keskustan alueella raivaustöitä tehtiin nyt pääasiassa Oulun Infra -liikelaitoksen toimesta ja muilla alueilla mukana on ollut kunnossapidosta vastaavia urakoitsijoita”, kertoo kaupunginpuutarhuri Pulkkinen.

Oulun kaupungilla elokuun loppuun saakka metsätalousharjoittelijana työskentelevä Iikka Mäkelä oli työn touhussa keskellä myrskytuhoja heti myrskyn laannuttua.

”Kaupungin lähistöllä myrsky ei osunut varsinaisiin talousmetsiin suhteessa yhtä rajusti kuin keskustan tuntumassa. Noissa lähimetsissä menetetty puumäärä vastaa varmaan silti suunnilleen kaupunkialueella kaatuneiden puiden määrää”, Mäkelä kertoo.

”Kauempana Yli-Kiimingissä ja Juorkunassa sen sijaan tuhoutui suuria metsäalueita, ja Kiimingissä Paula myrsky vielä täydensi tuhoja heti Ahdin jälkeen”, Mäkelä jatkaa ja harmittelee niin Oulun kaupungin kuin muidenkin metsänomistajien menetyksiä.

Vaarailmoituksissa käytettävä harkintaa

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo, ettei myrskyn aiheuttamien vahinkojen ilmoittamiselle tällä hetkellä ole yhtä ainoaa paikkaa, jonne niistä voisi ilmoittaa.

”Ilmoitusten vastaanottajana voi olla maanomistaja, tienpitäjä, sähkölinjat omistava verkkoyhtiö tai joku muu taho, joka oletettavasti kyseessä olevaa kohdetta hallinnoi ja vastaa tilanteen raivauksesta. Jos kuitenkin asiasta ilmoittava henkilö kokee tilanteesta voivan aiheutua välitöntä vaaraa, soitetaan numeroon 112”, Honkakunnas selittää.

Honkakunnas muistuttaa myös, että jos vaikka pyörätiellä on helposti havaittava puunlatvus, joka ei estä liikennettä kokonaan, voi hyvin harkita tarvitseeko asiasta ilmoittaa ollenkaan. Kiireettömät asiat kannattaa ilmoittaa Oulun kaupungin palautejärjestelmään netissä.

Myös kiinteistöihin tuli vaurioita Ahti- ja Paula-myrskyjen riehuessa. Kuva: Iikka Mäkelä

Syysmyrskyt tulevat joka vuosi

Heikki Pulkkinen sanoo, että joka vuosi on Oulussakin useampi myrsky, jotka aiheuttavat isommin tuhoja, ja niitä on mahdoton ennustaa.

”Myös Ahti-myrskyn tulo oli tiedossa, mutta sen pistemäistä voimakkuutta kaupungin keskustan tuntumassa tai muualla ei osannut kukaan ennakoida”, Pulkkinen kertoo.

Syysmyrskyt siis edelleen tulevat joka vuosi, ja myrskytuulien arvioidaan ajan mittaan voimistuvan Suomen merialueilla ja rannikolla.

Oulun kaupungin palautejärjestelmään pääset tästä linkistä