Siirry suoraan sisältöön

AC Oulun kannattajilla on hymy herkässä ja sloganit kunnossa

28.8.2021

AC Oulun kausi Veikkausliigassa on ollut alkukauden takkuilun jälkeen mukavaa katsottavaa myös seuran kannattajille. Oululaisten nousu Veikkausliigaan kolmatta kertaa seuran historiassa oli monelle seuran kannattajista huippuhetkiä. Kaudesta 2006 toimineen AC Oulun kannattajat ry:n jäsenet ovat seuranneet oululaisen jalkapalloilun kehitystä aitiopaikoilta.

Heti alkuun on tarkennettava: fani ostaa paitoja ja käy peleissä, kun joukkueella menee hyvin, seuran kannattaja kannustaa peleissä läpi kauden ja kannattaa seuraa, vaikka menestystä ei tulisi ja taivaalta sataisi räntää. Kannattajien toimintaan kuuluu myös seuran talkoita.

Tämän tietää AC Oulun kannattajat ry:n puheenjohtaja Joonas Haataja kymmenen vuoden kokemuksellaan AC Oulun kannattajana.

“Seuraan oululaista jalkapalloa muutoinkin ja jonkin verran Italian liigaa, mutta seuroista kannatan vain ja ainoastaan AC Oulua”, itsekin joskus 4. divarissa pelannut Haataja kertoo.

“AC Oulun kannattajille tulee varmasti eniten kilometrejä kauden aikana – joka vieraspelissäkin on ollut meidän porukkaa ja aina ollaan Raatissa paikalla. Monelle meistä Veikkausliigaan nousu oli hieno hetki, mutta on vuosien varrella ollut monta muutakin upeaa tilannetta”, Haataja sanoo.

”Kaudella 2016 käytiin Ahvenanmaalla, se oli hyvä reissu. Ja kun kaudelle 2014 Mika Nurmela päätti uransa, oli lokakuu ja oltiin Ykkösen vieraspelissä Jyväskylässä Harjun stadionilla. JJK Jyväskylän kannattajat huusivat katsomon päästä Mika ja me huudettiin Nurmela, vuoronperään. Se oli hieno hetki, miten toisen joukkueenkin kannattajat antoivat tunnustusta”, hän muistelee.

Joonas Haataja seuraa tiiviisti myös maajoukkueen pelejä, mutta toistaiseksi pelejä on katsottu vain kotimaassa. Ehkä jatkossa kannatusmatkoilla lähdetään ulkomaille - huuhkajien tai Italian liigapelien perässä. Cafe Dolcessa voi virittäytyä italialaiseen kahvilakulttuuriin odotellessa.

Loukkauksia ei huudella

Aktiiveja AC Oulun kannattajat yhdistyksessä on 40-50 ja kannattajien ikähaarukka vaihtelee 18–50+ välillä. Hanskoja ei ole tarvinnut heittää seuran kanssa tiskiin, vaikka joukkue ei menestykään.

“Toki joskus on itselläkin ollut hankalaa, kun jotkut yksittäiset pelaajat alisuoriutuu tai on muutoin ollut alavireistä peliä. Mutta seura on suurempi kuin yksilöt tai yksittäinen joukkue. Seuran arvot ja yhteiskuntavastuu on sellaista, jota itsekin allekirjoitan. On helppo seisoa seuran takana, kun jakaa samat arvot, vaikkapa seuran työ kiusaamisen kitkemiseksi”, Haataja toteaa.

Seuran arvot näkyvät myös kannattajajoukossa.

“Meidän kannattajaporukka on fiksua, ei sieltä huudella loukkaavia kommentteja. Toki joskus tunteet saattaa läikkyä yli, mutta jokainen vastaa omasta käytöksestään ja meillä on seuran johdon ja turvallisuushenkilöstön kanssa todella hyvä keskusteluyhteys. Aika hienosti on sujunut ja kyllä me halutaan että laji ja katsomot pysyy perheystävällisenä paikkana”, Haataja kiittelee katsomoetikettiä.

Pelipäivät kutkuttavat vatsanpohjassa

Ottelupäivänä kannattajayhdistyksen puheenjohtajaa jännittää - on kuin valmistautuisi soittokeikalle. Oikein mitään ei saa aikaiseksi ja on jopa hieman hankala olla.

“Jos tulee voitto, niin sehän fiilis kantaa monta päivää. Tappio syö rotan lailla - siitä pitää toipua, mutta ehkä jo seuraavana päivänä alkaa miettimään, että jospa se taas tästä. Valtaosa urheilun seuraajista tykkää tietysti katsoa menestystä, vaikka lajia ei muutoin fanittaisikaan. Jos AC Oululla menee hyvin, on heti katsomossa tuhat katsojaa lisää. Mutta meidän ydinporukka on katsomossa, vaikka joukkue pelaisi kolmosessa”, Haataja vakuuttaa.

Viimeiset kolme peliä ovat olleet voitokkaita AC Oululle ja Raatissa voittoputkelle voi tulla jatkoa. Sen kummempaa analyysia Haataja ei uskalla antaa, millä eväillä joukkue menestyy.

“Jos sen tietäisin, olisin varmasti jokin urheiluvalmennusjohtaja. Mutta sen olen huomannut, että kun valmentaja saa pelaajat pelaamaan seuralle ja kannattajille, silloin homma toimii. AC Oululla ei ole taloudelliset resurssit sellaiset, että pelaajia voisi houkutella pelkästään rahalla, on oltava muita kortteja. AC Oulu on ollut hyvä paikka monelle kärkipelaajalle kasvaa urheilijana ja täältä on jatkettu uraa isompiin seuroihin ja ulkomaillekin”, Haataja pohtii.

Oma mausteensa pelaajien pysyvyyteen ja menestykseen tuo varmasti AC Oulun kannattajien kulmaus. Hyvät kannustukset syntyvät muutamien nikkareiden toimesta ja parhaat päätyvät myös käyttöön, mutta Haatajan oma lempikannatuslaulu on selvä:

“Quantana meran tahtiin: Kaikkia päihin, me pannaan kaikkia päihin! Sitä ei tarvitse joka pelissä laulaa, mutta jos se on käytössä, silloin on myös aihetta”, nauraa Haataja.

Nähtäväksi jää, kajahtaako kannustus tänään lauantaina Raatissa. Yksi asia on kuitenkin varma: AC Oulun kannattajien kulmasta löytyy Haataja kavereineen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
AC Oulun kannattajilla on katsomossa tunnelmaa, vaikka pelit eivät aina sujuisi suunnitellusti. Kuva: AC Oulu kannattajat ry

Lue myös

Lue lisää aiheesta