Siirry suoraan sisältöön

Abien penkkareita juhlitaan Oulussa virtuaalisesti – Madiksen tanhut pitävät perinteitä yllä koronasta huolimatta

13.4.2021

Koronarajoitusten vuoksi Oulussa penkkareihin liittyvät koulujen yhteiset oheistapahtumat ja penkkariajelut on peruttu. Penkinpainajaisten juhlatunnelmaa pidetään silti yllä virtuaalisissa tapahtumissa, joita jokainen abiturientti pääsee seuraamaan kotisohvaltaan. Abitanhujen vuosikymmeniä jatkunut tanssiperinne ei sen sijaan katkea Oulussa tänäkään vuonna, sillä Madetojan musiikkilukiossa tanhut järjestetään lähes entiseen malliin.

Madetojan musiikkilukion liikunnan ja terveystiedon opettaja Minna Pessala on iloinen, että musiikin ja liikunnan kurssille löytyy innokkaita oppilaita ja tanhut voidaan järjestää, vaikka kontaktiopetusta oppilaiden kanssa on ollut vähän.

 “Oppilaat joutuivat ennen kirjoituksia omaehtoiseen karanteeniin, joten kontaktiopetusta ei senkään vuoksi voitu järjestää, mutta he ovat olleet niin innokkaita, että ovat tulleet harjoittelemaan ohjelmaa kirjoitusten päätyttyäkin. Tietysti tansseja on harjoiteltu Teamsin välityksellä”, kertoo Pessala.

Yleisö ei pääse seuraamaan abitanhuja, mutta esitys taltioidaan Pohjankartanon aulassa ja esitetään virtuaalisissa penkkareissa muille abiturienteille.

“Abitanhuilla on vuosikymmeniä pitkät perinteet Oulun seudulla ja on ollut mukava huomata, että poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta abiturienteilla on riittänyt intoa ja halua olla mukana tämän arvokkaan perinteen säilyttämisestä”, Pessala kertoo.

Vasemmalta oikealle: Saana Sadinmäki, Sara Putkonen ja Hilla Eskelinen.

Penkkarit penkin alle, tanhusta juhlatunnelmaa

Madetojan musiikkilukion abiturientti Sara Putkonen toteaa, että penkkareiden siirto virtuaaliseksi tapahtumaksi on laiha lohtu, vaikka syyt juhlatraditioiden peruutukselle ovat ymmärrettävät. 

“Kyllä harmittaa ihan todella paljon, edes koululle emme saa tulla”, huokaa Putkonen.

Putkonen on hankkinut penkkareita varten asun ja aikoo sonnustautua siihen, vaikka ainakin aamupäivä tulee juhlittua pelkästään kotona.

Abitanhut tuovat pientä juhlantuntua Madetojan musiikkilukion abiturienttien kevääseen ja myös pukeutumiseen on satsattu. Saana Sadinmäen ja Hilla Eskelisen upeat asut ovat isoäitien kätköistä, moni on vuokrannut kansallispuvun Oulun kansanmusiikkiyhdistykseltä. Myös Saanaa ja Hillaa penkkareiden juhlinta verkossa harmittaa, mutta suunnitelmissa on nähdä kavereita, kun virtuaaliohjelma on päättynyt.

“Ehkä uskallamme lähteä ulos syömään kavereiden kanssa, kun ravintolat ovat nyt auki”, he toteavat.

Tanhuihin nuoret naiset osallistuvat iloisina, osa koreografiastakin on omaa käsialaa.

Tanhuta voi Tompan tai polskan tahtiin

Madetojan musiikkilukion kansanmusiikkiryhmä säesti abitanhuja perinteitä kunnioittaen, mutta myös sopivan nuorekkaalla tempolla. Kevätpolska oli koulun oman oppilaan, Eemeli Pruiksmanin käsialaa, mutta tanhuta saa myös Paula Koivuniemen Kun kuuntelen Tomppaa – tahdissa.

Yleisö ei tänä vuonna pääse mukaan penkinpainajaisten juhlatunnelmiin ollenkaan, sillä virtuaalitapahtuman linkki jaetaan vain abiturienteille.

“Ensi vuonna on sitten uusi yritys tarjota jotain nähtävää myös oululaisille ” kertoo Pessala.

Salla Sadinmäki, Hilla Eskelinen ja Sara Putkonen eivät tosin ole silloin mukana juhlahumussa. Nuorten naisten suunnitelmat tähtäävät englannin kielen, psykologian ja pianon soiton opintojen pariin.

Tanhuja säesti Madetojan musiikkilukion kansanmusiikkiryhmä.
 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Maskeista huolimatta hymyt on herkässä, kun tanhuaa Tomppaa. Kuvat: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta