Siirry suoraan sisältöön

Aapo Rautio vie ilmakitaraa kansalliselle kartalle

17.2.2020

Oululaisen Aapon televisioesiintymisen näki 1,3 miljoonaa katsojaa. Talent-ohjelman kolmiminuuttinen veto on erinomaista pr:ää sekä ilmakitaralle että Oululle.

”On jo korkea aika muunkin Suomen havahtua siihen tosiasiaan, että Oulussa on tehty huippuluokan viihdettä jo 25 vuotta”, naurahtaa Ilmakitaransoiton MM-kisojen tuottaja Hanna Ikonen.

Hän on ylpeä Aapo Raution, 20, osallistumisesta MTV3:n Talent-kilpailuun. Hänen mielestään Aapo on yksinkertaisesti erinomainen lähettiläs sekä ilmakitaralle että Oululle.

”Ei pelkästään siksi, että Aapo on henkilönä hurmaava, hän on myös erittäin taitava ilmakitaristi. Eli hän tuo Talent-kisassa erityisen hyvää mainetta koko lajille. Lisäksi se antaa kuvan siitä, että Oulu on hauska ja mielenkiintoinen kaupunki elää ja toimia”, hän lisää.

Suoraan semifinaaliin

Aapo Rautio osallistui siis Talent-kykyetsintäohjelman karsintoihin ja jakso näytettiin parhaimpaan katseluaikaan MTV3:n kanavalla sunnuntaina helmikuun 2. päivänä. Esityksen jälkeen tuomarit sekosivat täysin ja yllättäen tanssitaiteen professori Jorma Uotinen painoi kultaista nappia, jolla Aapo siirtyi suoraan semifinaalilähetyksiin.

”Tajusin varmaan vasta viikon päästä, mitä siinä oli tapahtunut. En tosiaankaan osannut odottaa sellaista”, sanoo Aapo Rautio jälkeenpäin.

Aapo Rautio ei ota paineita semifinaalista, vaikka tosissaan aikoo siihen panostaa.

Vanha nuori konkari

Aapo Rautio on jo vanha tekijä ilmakitarakuvioissa. Ensimmäisen kerran hän osallistui Oulun MM-kisoihin jo 10-vuotiaana.

”Muistan, että silloin lapsena se oli jotenkin kiehtova tapahtuma, ja sitten kun kuulin, että sinne saa osallistua, niin lähdin innoissani kokeilemaan. Olin silloin AC/DC-fani, joten Little Angus oli luonteva alterego”, hän muistelee.

Sijoitus oli loistava kuudes, mutta sitten tuli hieman taukoa, kunnes 2017 homma virisi jälleen. Sen jälkeen Aapo on ollut tuomaristossa, julistamassa ilmakitararauhaa ja osallistunut MM-kisoihinkin vielä kaksi kertaa, viimeksi vuonna 2019.

Tosissaan mutta huumorilla

”Vaikka soitan itsekin orkestereissa muun muassa kitaraa ja rumpuja, niin ilmakitarassa kiehtoo vapaus ilmaista biisin kaikki osa-alueet. Oikea kitara ei taivu periaatteessa muuhun kuin omiin säveliin, mutta ilmakitarassa on kaikki mahdollista. Siinä saa ikään kuin säveltää sävelten päälle ja käytössä ovat kaikki äänet”, hän muotoilee.

Ajatukset semifinaalissa

Nyt Aapon mielessä pyörii jo semifinaali. Niiden suorat livelähetykset koittavat vasta keväällä.

”Treenaan ja suunnittelen koreografiaa tässä parhaillaan yhtä aikaa. Aion tehdä siitä jotain uutta, mitä kukaan, en edes minä, ole ennen tehnyt”, kertoo Aapo.

Aapo tietää, miten taitavia Oulussa nähdyt kansainväliset ilmakitaristit ovat.

”Jokainen Oulun MM-lavalla esiintyvä ilmakitaristi ottaa lajin tosissaan, mutta huumorilla. Joillekin se on elämäntapa, toisille jopa työ, minulle se on hauska intohimo”.

”Olen iloinen, että voin tehdä ilmakitaraa tunnetuksi kansallisella tasolla. Meille oululaisille se on tuttu, ja se on yllättävän tunnettu Yhdysvalloissa, Australiassa tai Japanissa, mutta Suomessa ei niinkään.”

16.2. Talent-lähetyksessä suoraan semifinaaliin heitettiin myös MDD-katutanssiryhmä Oulusta, poikkeuksellisesti Mikko Leppilammen kultaisen napin painalluksella.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Aapo Rautio esiintyi Talent-ohjelman ensimmäisessä jaksossa ja pääsi suoraan semifinaaliin. Kuva: MTV
Aapo Rautio esiintyi Talent-ohjelman ensimmäisessä jaksossa ja pääsi suoraan semifinaaliin. Kuva: MTV

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta