Siirry suoraan sisältöön

1000 nuorta, 5 päivää aikaa: 100 ratkaisua kaupunkilaisten hyväksi keskellä koronasyksyä

25.9.2020

Gutsy Go tulee taas Ouluun. Oulu soveltaa koko ensi viikon palkittua Gutsy Go -menetelmää ennätysmittakaavassa. Mukana on 11 yläkoulua, jotka kehittelevät 100 tekoa, joista löytyisi pysyviä keinoja hyvänmielen tuottamiseen ja rauhanomaiseen yhteiseloon.

Gutsy Go -viikko alkaa 28. syyskuuta ja päättyy 2. lokakuuta. Oulun kahdeksasluokkalaiset saavat siis vain viikon aikaa tehdä 100 rauhantekoa. He kehittävät kouluissa, työpaikoilla ja naapurustoissa monistettavia ratkaisuja, jotka lisäävät yhteisöön myönteistä vuorovaikutusta, nykyisen koronatilanteen huomioiden.

Oppilaat kuvaavat tekonsa ja vaikuttavimmat niistä pääsevät koko viikon huipentavaan drive in -tapahtumaan. Ylimaan kentällä näytetään kooste oppilaiden lyhytelokuvista perjantaina 2. lokakuuta kello 19 ja 21.

Viikon aikana 14-vuotiaat jaetaan tiimeihin, joissa he pääsevät valmentajan tuella pistämään peliin yhteistyötaitonsa ja ongelmanratkaisukykynsä. Kukin tiimi kehittää ja toteuttaa rauhanteon, joka lisää asukkaiden hyvinvointia ja luottamusta ihmisten välillä.

Teot tuovat onnenkyyneleitä

Valtakunnallinen Gutsy Go toteutetaan ennätyssuurena operaationa Oulussa. Gutsy Go toteutettiin ensimmäisen kerran Oulussa viime syksynä, jolloin kahdeksasluokkalaiset toteuttivat lähes 50 rauhantekoa kaupunkilaisten hyväksi. Katsotuin video keräsi yli 200 000 katsojaa.

Osa ratkaisuista laajeni muidenkin käyttöön. Esimerkiksi Metsokankaalla kehitetyn Gutsy Heroes -rohkeusvalmennuksen koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille nappasi lähes 20 koulua eri puolilla Suomea.

”Oulu haluaa olla nuoret aktivoivan koulun edelläkävijä”, sanoo kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

“Viimeksi Gutsy Go -viikolla syntyi tapahtumia, muistoja ja jopa onnenkyyneleitä. Monet nuorista paransivat Oulun turvallisuutta. Nuoristamme tuli oululaisia rauhantekijöitä ja nyt saamme heitä lisää.”

Nyt menetelmän myönteisyydelle on entistä isompi tarve: koronakevään on uutisoitu lisänneen muun muassa työttömyyttä, kotiväkivaltaa, mielenterveyshaasteita ja yksinäisyyttä.

“Tarvitsemme toiveikkuutta. Pandemia-ajan yli mennään, arki jatkuu. Gutsy Go:n kautta nuoret saavat mahdollisuuden olla aktiivisesti mukana ratkaisujen rakentamisessa, myös tänä haastavana aikana”, toteaa Turvallinen Oulu -hankkeen projektijohtaja Kati Kaarlejärvi.

Myös vanhempia kannustetaan mukaan

Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pirita Satomaa kannustaa vanhempia osallistumaan.

“Gutsy Go ottaa koko yhteisön mukaan. Vaikka vanhempien aika olisi tiukilla, pienikin tuki nuorelle kotona tekee paljon”, Satomaa sanoo.

Yksi hieno esimerkki on 15-vuotiaan Benjami Pietikäisen tiimi, joka järjesti viime syksyn Gutsy Go:ssa asunnottomille peräkärrysaunan keskelle kaupunkia. Hän kertoo oppineensa paljon uusia asioita.

“Viikko sai ajattelemaan, ettei kaikilla ihmisillä ole elämässä kaikki ihan ruusuilla tanssimista. Sain rohkeutta jutella uusille ihmisille ja tehdä jotain heidän hyväkseen”, Benjami Pietikäinen kertoo.

Gutsy Go Oulu -viikko toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupungin Turvallinen Oulu -hankkeen kanssa. Mukana on 11 yläkoulua, yhteensä 1000 nuorta ja heidän opettajansa. Mukana ovat Kaukovainion, Merikosken, Ritaharjun, Laanilan, Yli-Iin, Myllytullin, Pateniemen, Rajakylän, Haukiputaan ja Länsituulen koulut sekä Oulun kansainvälinen koulu.

Viikko toteutetaan THL:n ja STM:n koronasuositukset huomioiden.

 

Mikä on Gutsy Go?

- Suomen suurimman ideakilpailun voittanut Gutsy Go kouluttaa tuhansia yläkoululaisia kehittämään rauhaa lisääviä ratkaisuja oman kaupunkinsa epäkohtiin.

- Suomessa kehitetty pedagogiaa ja mediaa yhdistävä malli ehkäisee syrjäytymistä ja lisää nuorten positiivista mielenterveyttä.

- Tuloksena on syntynyt yli 200 ratkaisua materiaalipankkiin, joka on kaikkien koulujen käytettävissä. Gutsy Go -videoita on nähnyt jo miljoona suomalaista.

- Toimintaa ovat tukeneet suomalaiset säätiöt, oikeusministeriö, Eduskunta, Finnkino, Tradeka, Yle ja metodin vaikuttavuutta tutkiva Lääkäriseura Duodecimin.

Lisätietoja: www.gutsygo.fi, www.ouka.fi/turvallinenoulu

Oulun Gutsy Go -tekoja täältä: www.gutsygo.fi/oulu2020

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta